DELA

Jag tänkte rädda världen – men annat kom emellan

Det är lätt att i november börja undra över de existentiella tingen. Har jag gjort något bra idag? Innan du börjar känna avsky för att jag kanske kunde vara en ännu en onödigt hurtig människa. Vill jag bara säga – det är lugnt. Luta dig tillbaka, ta en god espresso och känn dig nöjd med dig själv. Förvisso, du hade gärna räddad världen om det inte var så förbaskat mörkt och segt en novemberkväll i Mariehamn.

Vi är inte intresserade av din eventuella själ – vi vill bara ha din hjälp.
Tomma ord är du säkert less på. Vem kan klandra dig? Min fröken på högstadiet, söt kvinna runt 30 år, sa att börja med det viktigaste när du skriver. Det jag vill ha sagt här är; engagera dig i Röda korsets ungdomsverksamhet. Orättvisorna ute i världen känner du redan till. Ungdomsutskottets uppgift är att skapa meningsfulla aktiviteter för unga människor på Åland. Göra något som betyder något. Koppla Åland till resten av världen. Vi kör idag klubbar för barn, vi anordnar humanitär rätts utbildningar(vilka regler som gäller i krig) och ska nu starta upp ett ungdomsutskott. Om du har en idé eller vill hänga på någon aktivitet kan du komma till Röda korsgården på torsdag kl 14.30. Vi träffas där och ser vilket intresse som finns.

"This is your life and it is ending one minute at the time"
Citatet kommer ifrån filmen Fight club. Ingen fara, vi ska inte ut på gatorna och slåss. Det är snarare en uppmaning till att om du inte engagerar dig i Röda korset, engagera dig i världen på något sätt. Eller som amerikanerna säger; Make it happen!
När det gäller makt, eller mer konkret, missbruk av makt, är det lätt att känna misstro. Jag är inte någon kosmopolit, har inget styrelseuppdrag i världsbanken och hur gärna jag än vill, så är faktum att jag jobbar inte för Förenta Nationerna. Nu har vi två vägar att tackla detta faktum. Antingen resignerar du inför att du inte har mycket officiell makt, eller så drar du dig till minnes sista gången du kunde hjälpa en annan människa. Du kanske la ett förband på någon, du kanske stod upp som vän när han eller hon hade det svårt eller du kanske hade en trevlig kväll på en restaurang i Barcelona med någon ifrån Sydafrika, Frankrike och Kanada. Oavsett om du köper idén eller inte, så är det ett faktum att du gjorde världen bättre. Du minskade risken för konflikter, för det är ju svårt att bomba någon som du har haft en trevlig middag med. Med förståelse kommer man långt.

Nu ska du vara kritisk. Röda korset bygger hela sin verksamhet på det italienska uttrycket; "Tutti fratelli" som betyder, alla är vi bröder. Tyvärr så var begreppet jämställdhet inte ett modeord på den tiden, men andemeningen innefattar självklart alla världens systrar. För det är poängen. Eller som vi kanske skulle säga på våra breddgrader, i bastun är alla lika. Röda korset står för humanitet, vi är ingen organisation som tror att konflikterna ute i världen kommer att försvinna hux flux. Vi vill lindra för civila. Inga flummiga ord, vi ser till det praktiska. Vi tar inte ställning i politik. Vi gör ingen skillnad till vilken religion du har. Vi finns i 186 länder med ca 97 miljoner medlemmar. Vi finns på Manhattan, Sudan och Åland. Nästa gång du ligger i en hängmatta på Bali så finns vi bakom knuten. Eller så hittar du oss bakom Unkan. Det intressanta är att det kan vara du som gör en insats.

Ja, men jag bor ju på Åland
 … Och i morgon bor du i London, Kumlinge eller Sidney. Vi har inga ambitioner att surra fast dig vid gamla stela strukturer. Vi lever idag. Folk lider idag och folk behöver hjälp idag. Röda korset är ingen "quick fix", men Röda korset ger dig en möjlighet att göra en insats. Vi behöver dig idag. Vill du veta mer: www.redcross.fi
Jag tycker att du ska komma på torsdag.

Nu kör vi!
Olof Collin
Ungdom/ humanitär rätts arbetare
Röda korset, Åland

. &