DELA

Jag har inte backat, jag ser framåt

Svar till Fredrik Gustafsson
Fredrik Gustafsson skriver i en insändare att jag har backat. Från vad har jag backat?
Jag har inte gett ett förslag att alla skall få tillgång till den offentliga tandvården, utan jag vill få till en utredning om hur fler ur den åländska befolkningen kan få tillgång till den offentliga tandvården och hur det i så fall skall organiseras. De förslag som FG analyserar är just bara ett förslag. Jag har varken kunskap eller insikt i hur det kan göras i praktiken och vill därför ha den begärda utredningen. FG skriver också att förslaget innehåller fler obesvarade frågor än svar. Varför gör man utredningar FG? Jo – för att få svar om förslag är möjliga att genomföra.

Jag förstår inte hur FG kan säga att en sådan här reform är en katastrof för ålänningars tänder.
Än mindre förstår jag hur det skulle bli längre köer och undermålig vård om fler får tillgång till den offentliga tandvården. Det säger en hel del om FG:s fördomar om den offentliga vården.
Istället för att hamna i ett tunnelseende, så vill jag behålla min vidsynthet och kunna se fördelar åt alla håll.
Det vill säga – att kunna använda privata aktörer inom den offentliga vården så länge det inte blir en kvalitativ bekostnad av den offentliga vården.

Åland har idag en god välfärd tack vare den socialdemokratiska nordiska välfärdspolitiken och jag hoppas att vi skall kunna vidareutveckla det goda vi har idag. Jag ser att FG inte vill förstå mina tankar eftersom det känns som att vi lever i olika världar, FG och jag.
Det intressanta om man läser intervjun i tidningen Nya Åland (14/9) med de privata tandläkarna så säger en avslutningsvis i intervjun att ”Varför måste patienterna betala för vad det kostar att dra ut en visdomstand när han eller hon inte behöver betala vad det kostar att få blindtarmen bortopererad”

Så bäste Fredrik Gustafsson var inte rädd för utredningen, utan se vad den kommer fram till och kom sen med en åsikt.
Ibland är det viktigare att våga se framåt än att hela tiden titta i backspegeln.
Göte Winé (s)
gotew.blogspot.com