DELA

Integration.ax är viktigt för Åland

Det var med glädje vi läste den positiva artikeln i onsdagens Nyan om kursen Integration.ax på Medis. Vi har också upplevt att kursen har varit mycket lyckad.
Kursen riktar sig till inflyttade med en yrkesutbildning från sitt hemland. På den här kursen har de studerande fått möjlighet att praktisera på en arbetsplats två dagar i veckan under nästan hela kurstiden, och på detta sätt fått värdefulla erfarenheter från det åländska arbetslivet. Inte minst viktigt är att våra studerande har fått en åländsk referens, en möjlighet att visa att man är en tillgång på arbetsmarknaden. I kursen ingår också undervisning i svenska med inriktning på arbetslivet, samt samhällskunskap.
Integration.ax är ett EU-projekt som nu är inne på sitt tredje och sista år. Det finns inte möjlighet att fortsätta i form av ett EU-projekt. Eftersom integration är en allåländsk angelägenhet har Medis skissat fram en plan och en kostnadberäkning för kursens fortsättning och presenterat dem för integrationsministern. Det skulle vara oerhört viktigt att kunna fortsätta med det här konceptet redan från hösten 2013.
Vi ser fram emot att få vara behjälpliga när Landskapsregeringen tar upp integrationsutbildningen i budgetarbetet för nästa år. Vi vill framhålla att det med relativt begränsade resurser vore möjligt att ta tillvara inflyttades värdefulla kompetens.
Leena Raitanen
rektor, Medis