DELA

Inte högst utan flest som gäller

Daniel Lampinen menar att det finns en skillnad på vad människor säger och tycker om flyktingar på Åland.

Som ”bevis” menar han att den misskrediterade enkäten på Nya Ålands hemsida ska tas. Trots att just den visade sig vara manipulerad och stängdes ner.

Vanligtvis svarar 300-400 människor på Nyans enkäter. Här dundrade det in 1.500 nej-svar på en halvtimme. Ett tydligt tecken på att någon har manipulerat undersökningen. Det var också därför Nyan stängde ner den.

Vill man spekulera (och det är ju allt Lampinen och Toivonen gör) så kan man ju tro att någon spred enkäten på Avpixlat eller Flashbacks forum och samlade röster åt nej-sidan på det sättet, det går också att skapa program som röstar fler gånger.

Nä, jag väntar på valet i höst. Och om Lampinen får fler röster än jag i det valet så kanske jag tror på att det finns så många rädda människor som han och ST säger.

Men tills dess går jag efter de saker som går att verifiera.

Kan ju avsluta med att tycka att det är konstigt att han som vanligt skriver ”att det är tabu aatt säga nej till flyktingmottagande”. Vad annat har han och ST sagt hela våren.

Det är bara det att för att några puckon skriker en sak så behöver inte vi i majoriteten (och det är fortfarande en majoritet för öppenhet) lyssna på dem eller tro på dem.

Men att de får säga saker är ju relativt uppenbart. De säger det i varje insändare de sänder in.

Men det är trots allt den anonyma folkomröstningen till kommunalvalet och lagtingsvalet som bestämmer vilken väg Åland väljer. Än så länge säger majoriteten ja till att hjälpa andra människor.

Lampinen får skrika ”nej” hur högt han vill, det är inte volymen som räknas. Det är mängden av människor bakom tanken. Och de kommer alltid att vara färre än vi, som tror på ett öppet samhälle.

Igge Holmberg