DELA

Inga belägg för oro gällande gipsbehandling

Märkligt när etablerad politiker, en offentlig person, gömmer sig bakom signatur. Å andra sidan är ”Naturälskarens” insändare mot gipsbehandling på åkrar för att stoppa fosfor-urlakningen till havet fullt med desinformation.

Särskilt grovt är det att i sammanhang skrämma med att gipset som ska användas köps från Ryssland. Jag har redan tidigare under debatten förklarat att gipsen kommer från Yaras (f.d. Kemiras) fabrik i Siilinjärvi, Norra Savolax och ingenstans annat. Gipset som är restprodukt från konstgödseltillverkningen har samlats under flera år. Idag är gipsberget enormt med en höjd på 190 meter och med vikten på 50 miljoner ton. Gipset är rent, helt utan till exempel tungmetaller. Att bli av med detta ”berg”, (via ett extremt nyttigt sätt att minska övergödningen och algblomningarna i Östersjön) är för sig en miljögärning och cirkulär ekonomi! Gamla synder får man inte ogjorda, övergödslingen i sin tid var dagens melodi och jordbrukarna bär ensam ingen skuld i det som tyvärr händer ännu idag att överflödiga mängder fosfor urlakar från åkrarna till vattendrag och havet.

Som signaturen själv antyder att det finns inga säkra bevis att gipsbehandling dödar eller stör jordmånens mikroorganismer. Man kan eventuellt misstänka sådant, men hittills har forskningen inte kommit till entydiga, negativa resultat. Mikroorganismernas liv och leverne påverkas av otaliga faktorer, både naturliga och av människan orsakade. I åkerjorden finns idag många olika kemikalier från mänsklig påverkan och andra sidan stor variation av ämnen som härstammar från naturen, bland annat gips. Urlakningen av fosfor härstammande från gödsling är en obestridlig vetenskaplig fakta.

Försiktighetsprincipen i all ära, men man kan inte fortsätta att inte göra någonting. Östersjöns tillstånd förvärras och det är inte enbart övergödningen och algblomningarna som ökar. Bottendöden och syrebristen sprider sig, ekologin ändras och arterna utrotas. Sådant kommer vi aldrig att kunna återställa!

RAULI LEHTINEN
STYRELSELEDAMOT I RÄDDA LUMPARN R.F.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp