DELA

Hur tänkte man här?

Tack för dina svar Fredrik Karlström, men det lämnade ändå vissa luckor.

Vi kan ju börja med att jag var mer än dubbelt så generös med vad jag trodde de arbetslösa fick i ersättning (74 mot 30 euro per dag), men fortfarande gavs inget till fackanslutna. Ingen diskussion fördes med fackföreningsrepresentanter. Man kan ju undra om man bestämt något om sjuksköterskor utan att höra Tehy eller om jordbrukare utan att höra producentförbundet. Men vi lämnar det.

Ungdomarna ska bara jobba 117 timmar för 8,5 euro i timmen. Betänk att flera av dem betalar skatt på detta så är vi nere i långt under kollektivavtalsmässiga löner i alla fall.

Sedan fick jag inte svar på om de kommer att jobba på lördagar och söndagar. Det verkar troligt med tanke på att flera verksamheter säkert är sommaraktiviteter som kiosk- och caféarbete, torgförsäljning, restaurangjobb och andra fritidsaktiviteter.

Får ungdomarna helgtillägg, eller är det ännu ett avtal man inte riktigt brytt sig om att implementera?

Och hur har landskapsregeringen tänkt sig att arbetarskyddsinspektören ska hinna kontrollera ens en bråkdel av dessa 400 arbetsplatser? Man lämnar dessa ungdomar helt i händerna på företagare som fått gratis arbetskraft för en månad, tror man att alla ungdomar har full koll på sina rättigheter, med obligatoriska kaffe- och lunchpauser till exempel?

Men och detta är egentligen mitt största problem. Med den största arbetslösheten på Åland genom tiderna, 2 680 arbetslösa, och vem vet hur många permitterade som desperat söker någon inkomst över huvudtaget.

HUR rättfärdigar landskapsregeringen att man ger bort 400 jobb utan minsta motprestation till företagare. Gratis arbetskraft när nästan 2 700 ålänningar behöver jobb.

HUR tänkte man här?

Slutligen undrar jag om det kommer att finnas ett offentligt register över dem som anställer dessa, så man får se vilka lagtingsledamöter som tycker det är en bra idé att sko sig på ungdomar som måste jobba utan vettiga avtal i fyra veckor för dumpade löner? Kanske tidningarna annars kan göra en rundringing i augusti och ta reda på det. Jag kan garantera att ingen i den socialdemokratiska gruppen kommer att medverka till detta utnyttjande av ungdomar och förakt mot de arbetslösa.

IGGE HOLMBERG (S)