DELA

Hur opolitisk är Nya Åland?

Ledaren i Nya Åland den 27 februari 07 visar med övertygande tydlighet att tidningen minsann inte är så opolitisk som man vill framhäva. Tyvärr. Jag och många fler skulle nog önska att det fanns en opolitisk tidning på Åland. Och att de politiska språkrör som våra två tidningar är någon gång kunde försöka skyla över sin politiska hemvist eller åtminstone låta oss ålänningar få välja den riksdagsman som vi anser vara bäst. Det är verkligen osmakligt med den öppna vänsterpropagandan som Nya Ålands ledare visar, och samtidigt är det ett öppet förakt för folkviljan och rätten att få rösta på vem man vill. Den socialdemokratiska listan behöver minsann inte kosta pengar på reklamannonser, ty reklamen för dem sköter chefredaktör Nina Fellman alldeles gratis!

Nina Fellman ondgör sig över riksdagskandidat Elisabeth Nauclérs framgångar i valgalluparna, och målar upp en skräckbild över Nauclér som riksdagsman. Varför? Personligen har jag sedan tidigare mycket positiva erfarenheter av Elisabeth Nauclér och hennes kunskaper i och om politik och även hennes vilja till samarbete också över partigränserna. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om mina erfarenheter av alla ledande politiker på Åland, där somliga är lättare att samarbeta med, andra inte.
Så att svartmåla Elisabeth Nauclér som omöjlig att samarbeta med är nog att ta i i överkant. Tyvärr är det så att den som har makten också skriver spelets regler. Och förloraren är den som ingen makt har…

Glöm heller inte att vi har ett lagtings- och kommunalval i höst. Låt oss därför inte gå händelserna i förväg, den politiska maktkartan kan efter valet visa avsevärda förändringar mot nuläget! Och riksdagens mandatperiod är fyra år. Elisabeth Nauclér har förklarat sig vara politiskt obunden, vad är det för fel med det då? Det förklarar bara hennes vilja att tillmötesgå alla ålänningars intressen, även Nina Fellmans! Dessutom har ju Barbro Sundback genom sin politiska tillhörighet haft många år på sig att etablera ett ypperligt gott förhållande till riksdag och regering i Helsingfors. Resultatet låter fortfarande vänta på sig, åtminstone har vi vanliga ålänningar inte märkt något av det.
Vad är det som säger att hon lyckas bättre som riksdagsman än som socialdemokraternas ordförande eller lagtingets talman.
Runa Lisa Jansson

Bästa Runa Lisa. Din insändare argumenterar till största delen mot saker jag aldrig skrivit. Min ledare handlade inte om Elisabeth Nauclér, utan om dubbelmoralen hos centern och de frisinnade att först under uppmärksammade former avpollettera en kanslichef för att sedan stöda samma person i riksdagsvalet. Jag står fast vid min tidigare analys att någon från den borgerliga listan kommer att vinna, förmodligen Elisabeth Nauclér. Är det folkets val så är det rätt. För övrigt är det mitt jobb att kommentera det politiska skeendet på Åland. Du har din fulla och självklara frihet att framföra din kritik, i Nya Åland.
Nina Fellman
chefredaktör