DELA

Här ges riktig livskvalitet

Riktig grädde i kaffet eller ungdomsgård för pensionerade
-Kalla det vad du vill men jag kallar det livskvalitet

Vet ni hur gott det är att sätta lite äkta grädde i kaffet i stället för vanlig mjölk? Och det lilla jag sätter i min kaffekopp efter maten är inte hälsovådligt, jag lovar. Tvärtom får det mig att må bra. Lite lyx i vardagen, en guldkant, det kan vi alla vara värda. Det behöver förstås inte vara just grädde i kaffet, men jag tror att det är viktigt att hitta den där lilla njutningen i vardagen.
För att bli riktigt bra på att njuta om små vardagliga ting, måste man lyfta upp blicken en aning och öppna alla sina sinnen lite mera. På sistone har jag blivit bättre på att hitta små saker att bli glad över varje dag. Någonstans läste jag att människans naturliga tillstånd är att må bra och känna sig glad. Det vill jag gärna tro på.

Jag njuter av min morgonpromenad genom Esplanaden till jobbet. Den friska höstluften piggar upp, fallna löv prasslar i fötterna och ljuset är alldeles speciellt när det faller in genom de halvnakna trädraderna. Det tar knappt tio minuter för mig att gå till jobbet och de tio minuterna passar jag på att koppla av mentalt efter det vanliga morgonkaoset hemma som uppstår när barnen ska till skola och dagis och två vuxna till sina jobb.
När jag kommer till jobbet, kommer jag till ett alldeles speciellt ställe. Det här stället har mycket mera att erbjuda än bara grädde till kaffe. Visst har de god mat i matsalen men dat var inte det jag tänkte skriva om. Det känns så självklart på ett ställe som det här. Som grädde i kaffet fungerar Röda Korsgården för många pensionärer som träffas i huset dagligen. Att komma hit ger en guldkant i vardagen. Och det får jag på sätt och vis ta del av den korta tiden jag vikarierar här. Jag är glad och tacksam över det.

Dagligen ser jag människor som har under årens lopp övat in känslan och förmågan att uppskatta det lilla och det lilla extra. Det mycket glädje och livsvisdom i det här huset. Det finns de som träffas dagligen för att umgås här krig olika aktiviteter. Sedan finns det andra som kanske träffas en gång i veckan för att delta i någon klubb, gympa eller kurs. I många fall kan det ju bara vara det lilla extra, att få komma hit och äta sin lunch, umgås, sätta lite grädde i kaffet och njuta av stunden. Sådana stunder kan inte alltid mätas i pengar. Och tur är nog det.
Jag har ramlat in i den här verkligheten för ett par veckor sedan och kan redan se att Röda Korsgården behövs. Jag ser möjligheter att utveckla verksamheten och jag blir så glad av att se hur mycket gott och meningsfullt det redan finns inom de här väggarna. Men i dagens samhälle räcker det inte långt att vara nöjd över det man har – så är det även men Röda Korsgården. För att kunna behålla och utveckla verksamheten på Röda Korsgården behöver man erbjuda service och aktiviteter som alltid motsvara behovet hos just dagens pensionärer.

Dagens pensionärer är ingen enhetlig grupp, lika lite som dagens ungdomar är det. Tvärtom är det mera troligt att dagens pensionärer är mer olika varandra än tidigare. Pensionärer är väldigt varierande i ålder i och med att människor lever allt längre. Samhället har en del att erbjuda som lockar även äldre människor och det är bra. Många kan bo länge hemma och orkar sköta om både hus och trädgård, mm. Och vad är bättre än det?
Sedan finns det många som är ensamma i sina hem och saknar socialt samvaro. Det finns de som inte mera orkar laga mat själva, de som kanske tappat intresset när man bara ska laga mat för sig själv, de som inte orkar bära hem matkassar. Det finns otaliga orsaker men ett som är säkert, är att Röda Korsgården har fått mera lunchgäster till sin matsal och antalet hemtransporter av mat har ökat och fortsätter att öka. Köket håller hög kvalitet och nöjda matgäster skaffar flera nöjda matgäster.

Har du funderat över varför vi har ungdomsgårdar och ungdomsverksamhet? Varför är Medis kurser så populära? Varför deltar barn och även vuxna så många olika aktiviteter på sin fritid? Troligen inte. Det är ju så självklart att dessa aktiviteter skall finnas alla till hands.
Varför skulle inte pensionärer i så fall behöva ställen att samlas och umgås på? Och ju fler pensionärer det blir, desto mera utbud behövs det. Det behövs samarbete mellan olika organisatörer, precis som äldreomsorgschefen Benita Muukkonen, som nu själv skall bli pensionär, nämner i en intervju till Ålandstidningen 18.10.2010. Det som krävs är tänkande och agerande utanför de gamla ramarna. Det behövs visionärer även på detta område och ett möjlighetstänk som driver saker och ting framåt i rätt riktning.
Riikka Åström
Vik. verksamhetsledare
Röda Korsgården