DELA

Hållbar åländsk utveckling (del 1)

Jag vill börja med att varmt tacka Folke Sjölund med flera liberaler som främst av allt vill diskutera självständighet. Visserligen har Ålands Framtid fullt självbestämmande högst upp på agendan men vi trodde aldrig att vi skulle få draghjälp från så pass oväntat håll.

Vi får nu möjlighet att på punkt efter punkt åter reda ut och förklara vad självständighet innebär. ÅF har därför beslutat att inleda det vi valt att kalla för ”Hållbar åländsk utveckling”, en form av politikskola där vi analyserar alla de påståenden, myter och missuppfattningar som bl.a. Folke Sjölund lagt fram och upprepat.
Ifjol tvingades ÅF rätta Sjölund i dennes påståenden om att ett självständigt Åland behöver en egen riksbank och egen valuta. Genom att titta på omvärlden lär man sig mycket och till exempel mikrostaten San Marino står utanför EU men har euro som valuta och ingen riksbank.
Sjölunds mer färska inlägg innehåller dock tillräckligt med märkliga påståenden för att trygga tillgången på debattämnen ända fram till valet den 21 oktober!

I egenskap av partisekreterare beklagar jag dock den raljerande och föraktfulla ton som bland annat. präglat de Sjölundska debattinläggen. Ifall politikerna skall vinna allmänhetens respekt och förtroende så bör onödiga tillmälen undvikas. Kanske det är som så att tomma tunnor skramlar mest? När det saknas ett eget politiskt budskap så återstår förstås bara attack på andras visioner.

Redan nu vill jag dock kommentera uppmaningen till väljarna om att rösta på ett ”självstyrelsepartiet liberalerna”. Det liberala partiet har aldrig drivit på någon självstyrelsefråga, alltid böjt sig för Finlands krav och alltid i första hand skyllt de bristande relationerna mellan Mariehamn och Helsingfors på ålänningarna själva. Inför årets val vill liberalerna satsa på språkbad i finska, en gammal dröm partiet haft om att utveckla Åland enligt den finlandssvenska modellen.

I vår senaste annonsbilaga konstaterade ÅF:s ordförande Anders Eriksson att höstens val är ett språkval. Liberalerna gör det enkelt för väljarna genom att uppmana till samma språkliga undergång som redan drabbat finlandssvenskarna med full kraft. Undra på att det från Helsingfors redan förs fram tackrop till liberalerna!
Birgitta Bergman-Jansson
Partisekreterare
Ålands Framtid