DELA

Hallå lagtingskandidater

Jag hittar ingen självklar kandidat att ge min röst åt. Jag söker efter en klok eldsjäl som inser potentialen i att göra Åland fossilfritt redan till år 2030 – alltså 20 år tidigare än FN:s deadline för ett hållbart klot. En sådan satsning skulle göra Åland attraktivt för miljömedvetna människor i vår omgivning och resultera i just den inflyttningsökningen som både skärgården, landsbygden och staden ropar efter. Det finns i dag en växande trend i världen att söka sin boplats där man vill att ens barn skall växa upp. Ren natur och ett tryggt samhälle ligger högst på söklistan.

Instrumenten har vi. Vi har sol, vindar och vågor för produktion av grön el till våra hus och till vår kommande elbilspark. Vi har fiskdiesel till våra dieselfordon och till våra tunga arbetsmaskiner. Och våra landskapsfärjor kan, beroende på storlek och rutt, gå på en kombination av el, fiskdiesel och biogas.

Förutsättningarna att inom femton år skapa ett fossilfritt Åland är alltså hur goda som helst. Men finns det någon bland er kandidater som verkligen brinner för det? Finns det någon som har tagit åt sig att klimatförändringen borde vara den viktigaste frågan i alla valkampanjer? Låt då mig och andra likasinnade få veta det så vi vet vem vi ska anförtro vår röst åt.

Uffe Grüssner