DELA

Grovt generaliserande ledare

Jag skriver denna för att jag kraftigt vill protestera mot citatet i tisdagens ledare:
”Vem hade till exempel trott att […] lagtingsman Igge Holmberg (S) skulle såga ner regeringpartnern Moderaterna totalt. Eller, ok, det sistnämnda var väl väntat.”
Jag menar att jag höll ett sakligt anförande, som visserligen belyste skillnaderna i vår politik och de som andra partier för, men att jag skulle sågat Moderaterna när jag till största delen framför vår syn på stadens politik anser jag vara en alltför grov generalisering.

Jag fick utstå mycket spott och spe från talarstolen, något jag är van med och inte tar personligt. Jag ser det som ett uttryck för att de andra partierna kanske i grunden känner att det ligger något i vad jag säger och att de försöker dämpa effekten av det.
De är väl känsligare för kritik än vi sossar är helt enkelt.

Men, jag ber gärna dig Nina förklara var i mitt anförande jag ”sågar ner” Moderaterna. Jag menar att jag bara belyser en sak som har framförts från ledarsidor i tidningarna, det vill säga att vi socialdemokrater för olika politik i lagting och i stadsfullmäktige. Så är det ju inte.
I mitt tal säger jag bland annat
”Det har höjts röster om att vi inom socialdemokraterna kör olika race i stadens och landskapets politik.
Det förstår vi inte alls. I både församlingarna talar vi om samma saker.
Att vi skall ha en budget i balans.
Att vi måste spara, men utan att drastiskt försämra servicen och montera ner ett väl fungerande samhälle.
Att vi skall stimulera ekonomin, så att vi får tillväxt nu när vi är nere i en konjunktursvacka.
Och att vi skall strukturera samhället så att det blir mer hållbart, effektivare och vi lyckas ta till vara de frivilliga krafter som bara behöver lite stöd för att klara sitt hårda arbete. ”

Sen nämner jag att Moderaterna för en ”konstig” politik i lagting jämfört med staden eftersom den uppvisar större skillnader, jag nämner att Erica Scott och Axel Jonsson från Obs och ÅF var med och startade ”One Planet, One Åland” före valet och nu lobbar för försämrad kollektivtrafik.
Sen berättar jag varför vi tror att bra service är bättre än lågt skatteöre om man vill ha inflyttare till staden, och slutligen säger jag vad vi Socialdemokrater tror på vad gäller samhällsbyggandet.

”Vi tror på att man skall bygga ett samhälle tillsammans. Vi tror på att de som har lite mer, betalar lite mer i skatt. Vi tror på att om man gemensamt tar ansvar för varandra så blir det ett bättre samhälle där alla mår bättre.
Där de äldre tas om hand av tillräckligt med personal även för de stilla stunderna, där man med skattesedeln jämnar ut barns kulturella kapital med hjälp av pedagogiskt välskötta daghem.
Kort sagt. Vi tror på den nordiska modellen, med ett folkhem i socialdemokratisk form där alla människor lever goda liv och tar hand om varandra. Vi tar hand om varandra personligen, i olika föreningar eller via skattesedeln.
Gemenskap och omtanke är grundpelare i socialdemokraternas mariehamnspolitik. ”

Jag gav mitt anförande till Nyans reporter efter debatten så det är bara att kontrollera.
Jag står för det jag säger, men jag sågar inte ner samarbetsgrenarna, inte i lagtinget och inte i stan. Det får stå för andra. Vi Socialdemokrater samarbetar gärna med dem som kommer till oss med kompromissförslag.
Mvh
Mikael Igge Holmberg

Den slutsats Igge Holmberg citerar ur gårdagens ledare handlade inte om anförandet, utan om debatten som helhet, där jag upplevde att konfrontationen var rätt tydlig.
Nina Fellman
Andra redaktör