DELA

Gäller Mises värdebevis?

Man blir mer och mer förvirrad då det gäller sophanteringen. Vet de berörda instanserna Mise och Ålands Renhållning egentligen vad de sysslar med, och vilka signaler de ger åt allmänheten? Vet den ena instansen vad den andra gör och vem bestämmer vad som skall gälla?

För ett par veckor sedan var en av mina vänner till Renhållningen i Norrböle med litet ”grejer” till återvinningen.
Han passade då på att fråga om värdebeviset Mise sänt ut 2008 och som var i kraft t.o.m. mars 2009 ännu gäller, efter som inget nytt sänts ut. Till svar fick han att det inte gäller längre, utan man måste skaffa ett nytt om man vill föra dit den mängd brännbara sopor i månaden som är tillåtet per hushåll – det vill säga två säckar.
Ett par dagar senare ringde jag till Mise och undrade varför inget nytt värdebevis sänts ut – då det gamla inte längre är giltigt. Damen som svarade blev förvånad och sade att det inte tryckts upp något nytt värdebevis och att det gamla duger tills ett nytt kommer.
Då berättade jag om svaret som man på renhållningen givit min vän och hon blev mäkta förvånad och sade att hon skulle ta kontakt med renhållningen och fråga vad det handlar om.

Berättade förstås om mitt samtal för personen det gällde, så den 14 okt. tog han de brännbara sopsäckarna med och for till Norrböle, utrustad med det gamla värdebeviset.. Samma person som förra gången var där och hade samma besked. Några sådana sopor tar man inte emot utan ett nytt värdebevis. Han uppmanade personen att fara till Mises kontor och få ett nytt. Visserligen visste han att inte några nya var upptryckta men man kunde få ett personligt.

Minsann miljövänligt tänkande om alla Mise-kunder skall fara först till Norrböle, sedan till Elverksgatan, sedan till Norrböle igen. Hur många orkar göra det? Och varför får man inga klara besked då man ringer till Mise och frågar?

Doris Jansson
Den bemannade återvinningscentralen i Norrböle är Mises. Ålands renhållning är ett annat bolag, som sköter tömning och transporter på entreprenad.
Redaktionen har sänt över insändaren till Mise för en kommentar, men den kom så pass sent att vi inte hann få svar i fredags.
Red.