DELA

Fotbollsdomaren – den glada amatören som fattar besluten

Fotboll och övrig idrott är i dag en omfattande och betydande del av vår kultur. Samtidigt visar massmedia upp fall av regelnonchalans, våld och doping inom elitidrotten. Man kan fråga sig vilka normer och värderingar elitidrotten egentligen förmedlar till omvärlden.
Likheten mellan etik och idrott är att bådadera måste visas om människan skall förstå dem. Det räcker nämligen inte med ord. Fotbollsarenorna är i dag ett extremt tydligt fält där spelarna bjuder åskådarna på etik i praktiken.

Fotbollen är i dag en mångkulturell miljö, en arena, ett fält, där kunskap, färdighet och värderingar uttrycks, överförs och konkretiseras av spelare, ledare och domare. Med den ökade ekonomiska betydelsen fotbollen fått i de flesta samhällen påverkas aktörerna på denna arena både medvetet och omedvetet i sitt sätt att handla.
Idrottens och fotbollens ökade kommersialisering och professionalisering har gjort att insatserna, dvs det som står på spel i enskilda fotbollsmatcher eller en serie matcher, är av stort intresse för många inblandade, exempelvis kommersiella krafter som investerare, vadslagare (och vadslagningsbyråer), sponsorer, mediabolag, aktiesparare och idrottsliga krafter som föreningar, idrottsorganisationer, fan-klubbar etc samt enskilda individer i olika roller.

I UEFA Champions Leauge 2007/2008 fördelas 588,6 miljoner euro bland de deltagande klubbarna. Detta kan jämföras med det åländska näringslivets totala BNP som år 2004 var 687,0 miljoner euro.
Varje deltagande klubb garanteras 5,4 miljoner euro och segraren 23,7 miljoner euro. Pengarna delas ut enligt följande: 3 miljoner euro i deltagarbonus, 400.000 euro bonus för varje spelad match, 600.000 euro för varje seger och 400.000 euro för oavgjort. Detta betyder att seger i en Champions Leauge match ger klubben 1,0 miljoner euro i kassan!

De ökade ekonomiska intressena gör det allt viktigare att det idrottsliga perspektivet fungerar, dvs. att fotbollsmatcher följer regler och idrottskulturens ideal. I den praktiska situationen är det alltid domaren som skall garantera spelets rättvisa.
Medan klubbarna och spelarna på planen förtjänar stora summor pengar både i form av lön och sponsorkontrakt, är domaren fortfarande den glada amatören som springer runt på plan och gör de stora besluten.
Tony Asumaa