DELA

Förkastligt, näringsministern

Artikeln om alkoholtest som fanns i tidningen Åland, den 24 april, innehåller så mycket felaktigheter att jag ser mig tvungen att komma med ett bemötande. Jag skall försöka förklara alkoholens väg genom kroppen på ett så lekmannamässigt och förenklat sätt att gemene man säkert hänger med.

Det som normalt händer, då vi dricker alkohol, är att en del av alkoholen upptas redan i magsäcken. Resten fortsätter till tunntarmen (ingen pytsning som styrs av levern). Det som inte upptas i tunntarmen fortsätter till tjocktarmen, där bland annat det karcinogena ämnet acetaldehyd också bildas.

När levern märker att det finns alkohol i blodet händer, i motsats till vad som påstås i artikeln, att levern prioriterar giftet alkohol och näringsupptag och mediciner kommer i andra hand. Levern har en individuell och konstant förmåga att bryta ned ett visst antal gram alkohol per timme och det kan vi varken påskynda eller fördröja. Det som vi däremot kan påverka med mat och vätska är hur vi mår av alkoholintaget.

När levern har prioriterat färdigt kan det i värsta fall ha gått så illa att medicinkoncentrationen stigit så att vi råkar ut för medicinförgiftning.

Det som händer om vi dricker starksprit på tom mage är att nedre magmunnen stänger och inte släpper ut alkohol i tarmen. Om vi då har det dåliga omdömet att hälla i oss mera sprit, ”för det händer ju ingenting”, kan vi när magmunnen efter en stund öppnar ha fått i oss så mycket sprit att andningscentret slås ut och vi får en snabb hädanfärd.

Så några ord om promillenivåer och näringsministerns (FK) förkastliga agerande.

De svenska politikerna har vädjat till Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) att fortsätta försöket med alkobommar i Stockholms frihamn. Man har skjutit till pengar för att projektet skall fortsätta till hösten, så att lagstiftning och ett politiskt beslut om permanentning av alkobommar, i de viktigaste hamnarna, eventuellt skall hinna bli klart under hösten.

Varför har man då fattat detta beslut? Jo, för att polisens statistik klart visar att bommarna, trots att de på grund av personalbrist tidvis stått öppna, haft en positiv inverkan på antalet olyckor i Stockholmsregionen, då personer med mer än 0,2 promille inte sluppit ut i trafiken.

Varför är då FK:s agerande förkastligt och omdömeslöst? För att det saboterar tredje sektorns och landskapsregeringens tjänstemäns preventiva arbete mot rusmedelsanvändning och för en bättre trafiksäkerhet. Dessutom kan hans hemsnickrade förslag till promillegränser, i framtiden, försvåra ett eventuellt samarbete med svenskarna när det gäller alkobommar.

Vad FK gör och tänker hemma i sin kammare bryr jag mig inte om, men då han offentligt gång på gång dokumenterar att han inte bryr sig om de högtravande drogpolitiska program, som han som lagstiftande politiker tar fram och att han nog tänker fortsätta att dricka alkoholhaltiga drycker på arbetstid, vilket för andra är förbjudet, då är han inte längre trovärdig och ett dåligt föredöme. Det finns numera alkoholfria ölsorter som är helt ok, men det är tydligen fylleeffekten som FK är ute efter.

Vi kan bara hoppas att de elever och andra som vi försöker lära att trafik och rusmedel inte är förenliga har ett bättre omdöme än FK.

Till sist uppmanar jag dem som vill vara med och tillsammans med MHF arbeta för ett samhälle med mindre droger och en säkrare trafik att kontakta mig. Telefonnumret finns i katalogen.

Christer Strand