DELA

Föräldrar – ta ert ansvar!

Lyssnar på Ålands radios program om raketförsäljning och regler angående fyrverkerier och förundras! Vi har idag alltså försäljningsförbud åt personer under 18 år och tillåten tid att skjuta smällare med mera från fredag klockan 18.00 till lördag klockan 02.00. Och hur ser det ut i verkligheten?
Ja i år 2010 skjuts smällare åt alla håll och kanter i Backeberg, redan tisdag kväll 28.12 plockade jag upp rester efter fem fyrverkeripjäser av olika slag. Följande kväll, onsdagen den 29.12, på promenad hem från kyrkan är smällandet igång igen klockan 20.00. Ser och hör ett gäng 12-14-åringar springa iväg då de ser skymten av mig i dunklet i parken.
Kvar lämnar de en starkt lysande, fräsande pjäs som inte känns så rar att passera då man inte vet vad det är för något.

Sätt stopp för det här ofoget! Vi kan inte alltid ropa på polisen. Vi vuxna måste ta vårt ansvar själva och hålla koll på våra barn. Ibland tänker jag på politiken i Kina med sitt förbud mot ett barn i familjen.
Här tänker jag rätt ofta att det borde införas mognadstest på ungdomar, så man inte skaffar sig barn innan man kan ta sitt ansvar. Det här ansvaret gäller inte bara fyrverkerierna utan lika mycket mopeder, bilar, luftgevär med mera.
Det är inte lärarnas ansvar att fostra dina barn! Ansvaret är ditt i minst 18 år! Tänk på det ett slag!

Med önskan om ett Gott nytt och bättre år 2011,
Ulla-Stina Simolin,
barnträdgårdslärare, f.d. barnatillsyningsman m.m.