DELA

Fler sätt att minska skuldbörda

Det finns flera sätt att minska stadens skuldbörda. Medierapporteringen hittills ger sken av att det är socialdemokraternas syn som är den allenarådande lösningen på att komma tillrätta med stadens skuldbörda.
Om man tycker att en ”skuggbudget” är att höja skatten och att skjuta på den nödvändiga renoveringen av gamla Trobergshemmet samt att det är den enda lösningen på stadens skuldbörda så stämmer det. Om man däremot förstår att stadens ekonomi består av intäkter, kostnader, tillgångar och skulder så förstår man att det finns flera andra lösningar.

Höjda intäkter kan bestå av annat än skattehöjning, till exempel genom att öka antalet goda skattebetalare. Att hålla ner skulder kan man göra på annat sätt än genom att skjuta på en nödvändig investering som ändå måste tas snart, till exempel genom att sälja fastigheter som inte är nödvändiga för kärnverksamheten. Om man dessutom minskar de, i jämförelse med andra kommuner, höga kostnaderna så får man plötsligt en sund och långsiktigt hållbar ekonomi. Det är i mitt tycke en bättre väg att vandra och det som FS föreslår i staden.

Efter att socialdemokraterna har drivit igenom ökningar i driftkostnader och dyra investeringar i bland annat lyxig hamnmur och underjordiska garage vill socialdemokraterna plötsligt ge sken av att de står för en återhållsam ekonomi genom att spara på investeringar till de äldre.
Barbro Sundback (s) tar sig friheten att sammanfatta FS politik till tre ord i en insändare häromdagen. Jag kan också tänka mig att sammanfatta socialdemokraternas politik i tre ord; Skola, Skatt, och Chokladprovning.
Petri Carlsson (fs)