DELA

Fakta och en fråga

Diskussionen kring jordbruksstöd och matpriser pågår – än en gång. Det mest befängda förslaget var väl att ta en bråkdel av jordbruksstödet och ge till folkpensionärerna för att fördubbla deras pension. Man sparar inte genom att försämra för en grupp och förbättra för en annan.
Men vad jag förstått är väl syftet med stödet att vi ska kunna få lokalproducerade varor till rimliga priser?
Jag har några fakta och en fråga.

I en kommun i mellersta Frankrike med ca 4000 innevånare kan man i de tre affärerna hitta bland annat följande varor:
Lokala äppel för 0,65/kg.
Lokal gul lök 0,20/kg.
Lokala griskotletter 2,49/kg.
Lokal grisstek med ben (”julskinka”) 2,45/kg.
Crème fraîche 0,87/500 gram.
Pain (”baguette”) 1,04 /400 gram.
Färska räkor 4,95/kg
Halvt får 6,95/kg.
Hel kyckling 2,95/kg.
Jordgubbssylt 0,93/444gr.
Bananer 0,79/kg
Grytbitar av nöt 2,00/kg .

Sen säljer de ju naturligtvis till exempel Côte de Rhône-vin för 1,45 och Pastis för 11,10/liter, men där är det ju våra alkoholskatter som ska förklara prisskillnaden. I Frankrike är momsen på mat 5,6% och på annat 19,6%.
Vi kan läsa om hur våra politiker sitter och representerar med gäster från Långbortistan och Därpeppernväxer, som är här för att studera vår underbara självstyrelse. Jag tror att vår näringsminister Mattson skulle kunna göra mer nytta för medborgarna genom att göra ett studiebesök i Frankrike för att se hur de får ner matpriserna.

Vad hjälper det att ÅSUB kommer fram till att medelinkomsten på Åland är högst i Europa, när vi inte får något för pengarna?
Kanske riksdagsman Naucler, fd fransk konsul, hinner komma med som tolk? I planet kan de passa på att fundera på varför det är billigare att flyga från Arlanda till Paris än från Arlanda till Mariehamn.

Min fråga: Hur kommer det sig att vi inte med våra EU-bidrag kan ha samma priser i våra affärer?
Stephan Toivonen