DELA

Euro-matchen inne på förlängning

Förväntningarna på EU:s toppmöte i förra veckan var stora. Lika stora var förväntningarna på att Real Madrid skulle vinna El Clasico i lördags. Båda matcherna slutade i en besvikelse. EU delades upp i tre divisioner och Barcelona vann El Clasico.
EU-toppmötet skulle stoppa den skenande skuldkrisen i Europa och stabilisera marknaden. Vad man lyckades med var att dela upp Europa i tre divisoner: Toppdivisionen, andradivisionen och Storbritannien.

Toppdivisionen består av de 17 EU-länderna som har euron som sin valuta. Dessa länder ska ingå en finanspolitisk pakt/ avtal som innebär hård budgetdisciplin och en genensam europeisk finanspolitik. Finland spelar i denna toppdivision, där de starkaste länderna Tyskland och Frankrike styr och ställer med sina lagkaptener Angela Merkel och Nicolas Sarcosy i spetsen.

Länderna i andradivisionen är de 10 EU-länderna som har egen valuta. Dessa bjuds in att spela i toppdivisionen genom att på frivillig basis ansluta sig till denna finanspakt. Sverige med lagkapten Fredrik Reinfeldt spelar här.
Storbritannien spelar i en helt egen serie. De är en del av EU, har egen valuta men vill inte vara med i matchen. Deras lagkapten David Cameron vill bara skydda den egna finansmarknaden och inte ta ansvar för EU:s ekonomi. Därför har han redan sagt nej till detta finanspakt och blivit utbuad.

Real Madrid förlorade El Clasico mot Barcelona med 3-1. Euro-matchen pågår fortfarande. Vi är inne i andra förlängningskvarten och straffsparkstävling väntar i mars då EU-länderna igen samlas till toppmöte. Då ska euro-matchen avgöras.
Tony Asumaa, (Lib)
lagtingsledamot