DELA

EU måste ingripa i Katalonien-frågan

European Free Alliance (EFA) kräver att EU måste agera för att stoppa Spaniens arresteringar av katalanska politiker och tjänstemän.

Kravet lades fram av EFA:s ordförande François Alfonsi i samband med söndagen EU-toppmöte i Bryssel – samma dag som Kataloniens tidigare regionspresident, Carles Puigdemont, greps av tysk polis efter att ha flytt från Finland i ett försök att ta sig till Belgien där han lever i exil.

Enligt Alfonsi negligerar medlemsländerna garantier om mänskliga fri- och rättigheter då man tillåter Spanien att arrestera, fängsla och döma demokratiskt valda företrädare för Katalonien.

– Det som pågår hotar demokratin i Europa, påpekar EFA:s ordförande, François Alfonsi, som drar paralleller till utvecklingen i Turkiet:

– ”Erdoganiseringen” i Spanien måste stoppas om vi vill säkra vår demokrati. Politiskt valda företrädare kan inte ignorera att den spanska staten fortsätter att utplåna grundläggande friheter och grundläggande rättigheter utan någon reaktion från de 27 andra EU-medlemsstaterna.

EFA:s ordförande skräder inte orden:

– Det är skandalöst att någon stat så skamlöst ska kunna skrämma och censurera och motsätta sig politiska åsikter som har blivit demokratiskt bekräftade genom val. EFA står för demokrati, solidaritet och mänskliga rättigheter. EFA har konsekvent krävt att de katalanska politiska ledarna i fängelset släpps och kräver att politiska problem bör lösas med politiska medel.

EFA som står för demokrati, solidaritet och mänskliga rättigheter har konsekvent krävt att de katalanska politiska ledarna i fängelset släpps och kräver att politiska problem ska lösas med politiska medel

Som medlem i EFA ställer sig Ålands Framtid givetvis bakom kravet om att EU måste ingripa mot den spanska statens agerande i Katalonien-frågan. Att det inte redan skett förstärker EU:s tandlöshet i stora, övergripande frågor till förmån för att peta i enskilda petitesser.

ÅLANDS FRAMTID

ANDERS ERIKSSON

MEDLEM I STYRELSEN FÖR EFA

ROLF GRANLUND

HEDERSMEDLEM I EFA