DELA

Enbart vi som bor varaktigt på Åland ska ha hembygdsrätt

Ibland får man höra att alla borde få behålla hembygdsrätten på livstid. Jag håller inte med. Hembygdsrätten är en domicilrättighet (= bosättningsrättighet) som finns till för att garantera att just vi som bor varaktigt på Åland ska ha rätten att bestämma över viktiga saker på Åland.

Varför skulle tex en person som inte bott alls på Åland på 20-30 fortsättningsvis få vara med och bestämma över de åländska lagar som enbart gäller oss som faktiskt bor på Åland? Nej, det vore fel. Självklart ska bara vi som faktiskt bor varaktigt på Åland vara de som bestämmer över åländska lagar. Jag tycker personligen att det är rimligt att det tar fem år innan en utomstående inflyttad förvärvar hembygdsrätten och de fina rättigheter som ingår i hembygdsrätten. Likaså är det rimligt att man ska förlora hembygdsrätten när man varit bortflyttad från Åland en längre tid, tex fem år som i dagens regler.

Det är ju just denna princip om både förvärv och förlust av hembygdsrätt som sist och slutligen garanterar att det är just vi som bor varaktigt på Åland som har de viktiga rättigheter som är inbakade i hembygdsrätten. Tex rösträtt och valbarhet till Ålands folkvalda lagting, som bestämmer över våra landskapslagar som enbart gäller på Åland, ska bara vi som bor varaktigt på Åland ha.

Jag förstår att det finns vissa utflyttade som gärna skulle har de rättigheter som bara vi som bor på Åland har men jag förstår inte varför vi frivilligt skulle ge dessa rättigheter ifrån oss. Som tur är så är lagen om hembygdsrätt en åländsk landskapslag som bara vi med hembygdsrätt har rätt att påverka så förhoppningsvis består dagens princip om både förlust och förvärv av hembygdsrätt på ett hållbart sätt. Dessutom är det ju så att man enligt dagens regler återfår sin hembygdsrätt direkt när man återflyttar till Åland ifall man tidigare haft hembygdsrätt. Till alla utflyttade som förlorat sin hembygdsrätt så säger reglerna klart och tydligt välkommen hem!

Anthonio Salminen (MSÅ)