DELA

Detta handlar Dr Frisk om

Klaus Rahikainens senaste inlägg om Musikalen Dr Frisk gjorde mig riktigt fundersam.
Jag har stor respekt för att vi alla får ha olika tycke och smak. Så om den aktuella musikalen inte föll Klaus i smaken så är det helt och hållet hans rätt att tycka så. Däremot blir jag upprörd över att han förstorar upp sina åsikter på ett sådant sätt att de sårar en stor grupp människor – alla unga skådespelare, en lovande regissör och hennes medarbetare och oss föräldrar.
Han tyckte om teaterföreningens tidigare föreställningar. Men hur går man med glädje vidare efter ett sådant här offentligt påhopp? Han säger att han vill skydda små barn från ”skadliga influenser”. Men själv tycker han att det är helt legitimt att nedvärdera alla som tycker att denna pjäs är rolig och tänkvärd!

Skadliga influenser …  Jag reagerade på Klaus dotters nedstämda reaktion av pjäsen. Var befann sig dottern när Klaus tillsammans med den andra pappan efter föreställningen ondgjorde sig över innehållet?
Kanske förstod inte Klaus hur viktigt pjäsen budskap är. Barn ser, hör och känner fast de befinner sig en halv meter nedanför oss och våra vuxna samtal.
Alla vi föräldrar borde ta till oss det här budskapet. Många gånger är det som barnen säger färgade av föräldrarnas känslor och åsikter, som mycket ofta vädras ovanför deras huvuden – som om de inte fanns.

Till dem som vill se pjäsen:
För barn är längtan och kärlek något stort och viktigt. I föreställningen doktor Frisk har man valt att visa hur man kan toklängta efter uppmärksamhet.
Sköterskorna gör allt för att få Dr Frisk att se dem var och en för sig som en individ och inte bara som sköterska ett, två eller tre.
Den lilla Flickan ”Lill-Lisen” har gett upp om att få föräldrarnas uppmärksamhet. Hon känner sig tom och ensam. Hon har slutat att kämpa.

Den här musikalen visar alltså i två steg vad längtan efter uppmärksamhet och utebliven uppmärksamhet kan leda till. Men i fantasins värld ställer man allt till rätta och både Dr Frisk och bråkande föräldrar får sig en knäpp på näsan.
Porrigt? Inte särskilt.
Men sen kan man ju tappa focus redan i början av föreställningen när sköterskorna dansar i sina korta rockar. Men Klaus kanske kan dansa showdans i långkjol … 

Cecilia Malmlund
Förälder som bara gör ett inlägg.