DELA

Den ultimata lösningen på Skarven-soppan

Landskapsregeringen med lantrådet i spetsen ger projektledare Göran Holmberg skulden för allt.
Då blir alla nöjda och glada, för det är ju bara han som har felat och allt för egen vinning, eller hur? Det är dessutom mycket billigare än en guldklocka för lång och trogen tjänst, ett minne för livet.
Genom detta får även lantrådet bevisa att hennes valslogan om att diskussion och samförstånd istället för hårda ord är den rätta vägen att lösa problem. Exakt hur hänglåset ska konteras är ännu oklart. Kanske det ryms med på projekt Skarven?

Förvaltningschefen Selander får en fjäder i hatten för sin spetskompetens och kan även passa på att presentera sin idé om hur polisen ska lösa sin trångboddhet. Får jag bara jobba på ett par år till kommer vi snart att ha en hel våning med tomma tjänsterum som polisen kan flytta in i. Dessutom slipper jag allt spring till Strandgatan, låter Selander meddela via kommunikationschefen.
Avdelningschef Karlman behöver inte oroa sig för att han inte hängt med i alla svängar under bygget. Karlman är bara tacksam för att Holmberg även hunnit vikariera honom under byggtiden. För det var väl inte att begära för mycket av Holmberg?
Karlman är dock osäker på om han fick veta att färjan inte skulle byggas på Algots varv.

Allmänheten med skärgårdsborna i spetsen får trampa på Göran Holmberg en sista gång, det är och har alltid varit skönt.
Det enda bestående irritationsmomentet är den förbenade överbyggnaden. Den fyller ju ingen funktion och skuggar bara bilen. Dessutom ger det passagerarna onödigt mycket utrymme för att kunna stå eller sitta ute på däck. Det sista Föglö behöver är mer turister. Skapar bara köer på söndagarna och är i vägen för timmerbilarna.

Lagtingspolitikerna och Föglöborna behöver inte fundera om de har varit med och tyckt till kring en överbyggnad under förprojekteringen. Överbyggnaden var ju Holmbergs påhitt. Vi hade inte en aaaning om att en överbyggnad någon gång varit på tal. Tur att mandatperioden är längre än minnet.
Nya trafikministern ser Skarven-historien som lärorik. Hon har längs med resans gång lärt sig varför fartyg som Skarven har slagsida otrimmad och gett sin mans arbetsgivare möjlighet till lite extrapengar under en tuff vinter.
Tänk ändå om isegenskaperna och den tekniska utrustningen skulle vara som på de röda båtarna. Trafikministern är ett levande bevis på hur långt man kan komma med rätt utbildning och arbetserfarenhet.

Skattebetalarna får upprättelse och i fortsättningen ska landskapet strunta i allt vad som heter EU-upphandling. Bättre att bygga nästa färja i Finland eller kanske i Spanien? Visst blir det 30 procent dyrare, men vad faan…
Är det något alla vi som skriver insändare och messar tidningarna kan, är det hur fartygsbyggen fungerar. Minst lika bra som revisorer och politiker. Det är ju skandal att betala 240.000 euro för en överbyggnad. Skulle varit billigare att konstaterat behovet i efterhand och enkelt och lätt svetsat dit den då istället.
För det är väl ungefär så det brukar gå till på Åland.

Problemlösaren