DELA

Där sprack det

Bästa Jack Sjölund (och likasinnade)! Ni efterlyser högljutt en öppen debatt om flyktingmottagning och invandring vilket vi med gemensamma krafter försökt förverkliga.

För att detta ska fungera så krävs dock att alla parter rättar sig efter några grundläggande principer där framför allt respekten för motparten är tydlig. Vilket också er sida har efterlyst. I annat fall spårar debatten ur till vanlig skitkastning som ingen har någon som helst nytta av.

Att ha respekt för motparten innebär att man åtminstone orkar bekanta sig med motpartens argument. I din insändare påstår du, herr Sjölund, att jag som skrev om ”Tsarens invandrare” i den ledare du hänvisar till skulle argumentera för okontrollerad flyktinginvandring. En liknande kommentar hittas under en artikel i ÅT om Hakkkarainens senaste bottennapp med signaturen ”Sailor” där 15.000 flyktingar påstås vara en önskedröm för mig.

I ledaren skrev jag följande; ”Ingen makthavare på Åland är så verklighetsfrånvänd att man skulle låta det åländska samhället översvämmas av flyktingar. Alla är överens om att det är resurserna som bestämmer och att Åland är ett litet samhälle.” Ingenstans, i insändare eller diskussioner på Fb osv, har jag uttryckt att jag skulle stå för några vidöppna gränser. Faktum är att jag inte heller sett någon åländsk politiker göra det.

Antingen har herr Sjölund och den tuffing som gömmer sig bakom signaturen ”Sailor” inte orkat läsa mina inlägg utan tutar på i invanda fördomar. Eller så har ni båda mycket svåra problem med läsförståelsen. Oavsett orsak så blir det i praktiken omöjligt att föra en seriös debatt med er. Eller att lyckas ta er och era åsikter på något som helst allvar. Respekt är något man bara kan förtjäna.

Är den enkla sanningen att ni aldrig egentligen varit intresserade av någon debatt, att allt bara handlar om att försöka skrämma in så många som möjligt i er pöbelhop?! För ärligt talat så upprepar ni bara samma gamla fördomar och mytbildning som en mekanisk papegoja som ohjälpligt hakat upp sig. Med detta sagt tänker jag, så länge inget helt nytt dyker upp, i fortsättningen koncentrera mig på viktigare samhällsproblem än att några medborgare tydligen helt förlorat sin etiska kompass.

Så, landskapsekonomin verkar vara på väg ut genom vasken medan våra regeringspartier gömmer huvudet i sanden och försöker övertyga alla om att allt är under kontroll. Men en samhällsapparat vars dagliga drift är helt beroende av ett lokalt spelbolags framgångar, på bekostnad av tredje sektorn som är en kritisk bricka i välfärdspuzzlet, har inte någon ”ekonomi i balans”. Vilket regeringspartierna självfallet inte kommer att erkänna men som vi medborgarna borde fundera litet extra på.

Den åländska politiken skulle också må mycket bra av att reformförslagen man försöker fresta väljarna med är finansierade, så som man gör i vår omvärld. Ofinansierade förslag har i praktiken mycket små möjligheter att förverkligas, vilket vi ju också sett flera exempel på sedan förra valet bara. Klumpsummesäcken är inte längre bottenlös.

Och hur helheten påverkas har också stor betydelse. Allt handlar om att fördela ur en begränsad gemensam kassa där ena handen ger medan den andra tar. Tex ”gratis buss” innebär i själva verket att passagerarna får åka avgiftsfritt då allt bekostas över skattsedeln och att någon annan samhällsservice får mindre pengar. Eller så blir det till att låna eller höja skatterna. Allt är inte guld som glimmar. Inte ens i valtider.

Erik Schütten