DELA

Dåliga svar till missnöjd resenär

Det är absolut någonting fel med Eckerölinjens ”kurs” just nu! Påverkad och även inspirerad av den insändare som Runa Lisa Jansson hade i torsdagens tidning (22 februari) önskar också jag komma med några synpunkter om Eckerölinjen. Svaret på sin kritik som Runa Lisa Jansson fick av Tomas Karlsson kan nämligen betraktas som mer eller mindre värdelöst. Låt vara att Runa Lisas oförmåga att hitta ingången till tax-free-avdelningen tyder på en viss oförmåga att upptäcka ett nytt fartyg.

I alla fall, senaste fredag hade jag ett kort ärende till Stockholm och reste med Ålandsfärjan kl. 08.00 från Mariehamn medan returen gjordes 15.00 från Grisslehamn. Jag kom väldigt sent till incheckningen men möttes ändå med överseende och vänlighet. Sak samma när jag körde ombord.
Men när man sedan kommer upp till passagerardäcken, slås man direkt av någon sort av otrivsel och främmande, jämfört med de tidigare färjorna. Detta är ju förstås en helt personlig reaktion som kanske inte delas av andra resenärer.

Men, men, jämfört med Ålandsfärjan tycker jag ändå att vissa ganska stora brister numera yppar sig på m/s Eckerö. Både i cafeterian och även i restaurangerna har ni bytt ut i stort sett hela den äldre personalen. Till personal som inte är lika serviceinriktade som de tidigare. Erfarenhet har med några få undantag fått vika sig för unga och oerfarna. Fråga mig inte varför, för det er en sak som ni i ledningen borde bevaka bättre. Det kan, som Runa Lisa Jansson påpekar, bero på att ni är underbemannade vissa resor och ungdomen inte orkar med pressen som ett stort antal passagerare utgör. Och passagerare är ingenting att leka med, i fall ni tror det. Oberoende av om jag äter smörgåsbord eller à la carte eller väljer att äta i cafeterian så vill jag ha renlighet, vänlighet och god mat.

Låt mig ta några exempel från tidigare resor. Vid ett tillfälle i cafeterian var besticken slut, tallrikar fanns några kvar i den inre av tallriksbehållarna och dessutom fanns några slarviga plastremsor liggande ovanpå. Plastremsor som inte hörde dit överhuvudtaget. Vid just detta tillfälle påpekade jag detta för en yngre man som stod bakom montern. Uppenbarligen var denna man någon sorts mellanchef eftersom han enbart påpekade samma sak till en ung dam som serverade mat och redan hade fullt upp. Vid samma tillfälle var också glasluckorna som skyddar smörgåsar och andra färskvaror mycket smutsiga och ofräscha. Om det är i slutet av resan kan man förstås ha överseende med detta, men nu var det precis efter avgång från Grisslehamn.

Några andra detaljer som kan påpekas. När man serverar en snaps eller ett glas vin är det brukligt att man bär fram dem på en liten bricka, och inte kommer med det i handen. Visst låter det lite gnälligt, eller hur. Men det är sådant som kallas god och proffsig service. Bland annat. När jag jämför tax-free sortimentet med Ålandsfärjan är ni också sämre. Både när det gäller viner och maltwhisky. Nu får jag det att låta som om Eckerölinjen är urusel. Så är det förstås inte, men ni har blivit sämre än tidigare och det var väl inte meningen med den nya färjan?
För att bara inte klaga, tänker jag också komma med några förslag till förändringar som jag tror skulle förbättra Eckerölinjens ”image”.
1. I aulan framför restaurangen. Byt ut kompassrosen i durken mot en rund sittgrupp och flytta spelapparaterna till ett annat däck.
2. Gör ingången till tax-free butiken mer färgglad, till exempel med stora styrbords och babords lanternor.
3. Återinför manuell betjäning bakom disk i parfymen. Många damers önskemål.
4. Öppna Byholma, åtminstone i helgerna. Ni förlorar mera på att ha den stängd.

Till sist, Ni som sitter i ledningen för Eckerölinjen. Jag tror att ni just nu varken lyssnar på anställda eller passagerare. Ni stirrar er blinda på enbart siffror och lönsamhet, viktigt i och för sig, men allt hör ihop. De sista raderna i Tomas Karlssons svar till Runa Lisa Jansson, ”jag citerar”, ”Antalet resande varierar märkbart under olika veckodagar, helger och säsonger”, säger ju precis vad det handlar om. Men det är inget bra svar till en missnöjd resenär.
Med vänlig hälsning
Kurt Skogberg
Geta