DELA

Cykla och gå till skolan

Åland har snart en folkhälsostrategi, förtjänstfullt framtagen av landskapsläkare Knut Lönnroth och social- och hälsominister Anette Holmberg-Jansson samt många tjänstemän och politiker. Den behövs och kommer göra skillnad.

I Sverige finns organisationen Pep generation. Deras syfte är att öka rörelsen bland barn och unga. Peps senaste uppmaning som jag skriver om nedan, riktar sig mot att allt färre skolbarn går eller cyklar, vilket troligen är fallet även på Åland. Det torde vara en trend i hela västvärlden. Skjutsandet ökar trots allt bättre gång- och cykelvägar. Bara två av tio barn och unga rör sig i den utsträckning de behöver, en grundförutsättning för att må bra. Forskare världen över är överens om att ett effektivt och relativt enkelt sätt att öka mängden vardagsrörelse är att fler tar sig aktivt till och från förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter. Helt enkelt att cykla och gå mer i vardagen. Även om vi vet allt detta så har barn och ungdomars cyklande minskat med över 40 procent sedan mitten på 90-talet, mätt i färdlängd per invånare. Antalet barn och ungdomar som cyklar till skolan har dessutom halverats under samma tidsperiod.

I takt med att stillasittandet ökat mår allt fler barn sämre psykiskt, fler drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes typ 2 och obesitas. På sikt ökar även stillasittandet risken för flera andra sjukdomar. Därför är det bokstavligt talat livsviktigt att vi nu får fler barn i rörelse, ett enkelt och kostnadseffektivt sätt är att fler barn och unga går eller cyklar till skola och aktiviteter. Ju färre vuxna som skjutsar gör trafikmiljön till skolan säkrare för alla. Egentligen är det de hälsorisker som följer av stillasittande som vi vuxna borde vara oroliga över.

Barn utgör 20 procent av befolkningen men samtidigt 100 procent av framtiden. Ett samhälle som är bra för barn är bra för alla. Att cykla eller gå till skolan är dessutom ett enkelt sätt att få bättre skolresultat.

JOHN HOLMBERG

LAGTINGSLEDAMOT (LIB)