DELA

Bygg Ålands bästa konsertsal!

Jakobstad har fått en ny musiksal, Schaumansalen, en 400 platsers sal, som enligt Mats Liljeroos utsago (Hbl 18.3) har en utmärkt akustik. Nästa steg är förstås att fylla en sådan sal med sprudlande aktivitet, vilket inte torde vara svårt eftersom salen är inrymd i musikutbildningens campus.

Mariehamn har Alandica, centralt beläget, invändigt väldigt stiligt och i samma storleksklass. Men planeringen har inte alls tagit hänsyn till akustiskt framförd musik. Den som varit där säger kanske att det låter ok, men ok är inte nog. Förflytta den ensamma pianisten till Jakobstad, eller musikhuset i Helsingfors och musiken väller ut över scenkanten, berör och värmer på ett helt annat sätt. Vi på Åland skulle behöva en sal som drar till sig gästartister med sitt rykte om god akustik. Ur ett Östersjöperspektiv är läget centralt.

Man behöver inte vara akustikexpert för att promenera in på Alandicas scen och se vad problemet är: Scenen saknar sidoväggar, tak och bakvägg. Eller de kanske finns där, långt borta, bakom en massa ridåer och rekvisita.

Att ställa en skärm bakom scenen är inte nog. Scenen på Alandica borde byggas om så att den ser ut som en stor öppen kub, helst i trä, med lätt solfjädersform på tak och väggar. Den enda öppningen mot ‘backstage’ skulle vara en dörr, eller två. Möjligen borde även taket ovanför salen göras enhetligare. Allt detta skulle också höja trivslen otroligt, i dagens läge ser ju scenen rätt dyster ut.

För att följa exemplet i Jakobstad finns det dessutom möjlighet att bygga in lösningar som ‘tonar ned’ akustiken till de krav som ställs av kongress och elektroniskt förstärkt musik. Gör det! Bygg om Alandica nu, och fyll det med sprudlande aktivitet!
Stephan Kemetter
musiker, lärare vid Ålands muskikinstitutred