DELA

Bio i kk-huset

Nu när Bio-Savoy nästan är ett rent minne blott och ingen skulle kunna tänka sig att rusta upp den gamla kinoteatern, så har jag funderat över några saker. Det så kallade KK-Huset, varför har man inte en biograf i detta hus om det nu ska vara ett kulturhus, för vad är inte kultur om inte film?

Det är inte några stora utrymmen vi snackar om, det skulle räcka med kanske hälften av vad Savoy är. Det viktigaste är ändå bild, ljud och komfort. Tänker man smälla upp en duk i en vanlig aula menad för konferenser, köra filmen från DVD ut till en vanlig hemmaprojektor och ljudet via ett 200 € 5.1 system så kan man lika bra skita i det.

Det jag önskar av denna stad är att kunna gå och se en film på en kvalitetsbio. Utan att få ont i arslet, utan att störa mig på ljudet och utan att tycka att bilden är jämförbar med en gammal raspig VHS-kassett på en bildrörs-TV från 70-talet. Är det så mycket begärt?
Gör den där cementklumpen bredvid Arkipelag till en kulturell mötesplats! Samla alla tänkbara former av konst, musik och film under ett och samma tak. Är det inte ändå det som är meningen med ett kulturhus? Eller har jag fel? Tell me about it!
Matias Lindblom