DELA

Billigare lösning för Mariebads renovering

Mariebad debatteras häftigt igen. När badhuset planerades i Mariehamn, var debatten lika häftig, då gällde det utseendet och placeringen.

Bland politikerna bildades två falanger: den ena ville ha badhuset till Nabben och den andra till Socishamnen vid Ångbåtsbryggan. Det blev precis mitt i mellan, på nuvarande plats – en riktig politisk kompromiss som kändes då rätt så rolig. Stadsfullmäktige beslöt om byggandet med rösterna 17-15, jag röstade för.

Jag har sparat alla handlingar och ritningar och bläddrat igen genom de och är fortfarande av den åsikten att det är ett omsorgsfullt och rejält bygge.

Nu gäller debatten grundrenoveringen och som vanligt söker Mariehamns politiker någon som är skyldig till renoveringsbehovet. Enligt min mening är det helt naturligt att grundrenoveringsbehovet framstår förr eller senare. Inte beror det i Mariehamn om dåligt skötsel eller oklart ansvar, utan maskinerier och konstruktioner slits och tärs speciellt hårt av den ytterst aggressiva miljön som finns i simhallar och badhus.

Inomhusluften är en olycklig blandning av hög temperatur, klor och hög fukthalt. Inte ens rostfritt stål slipper rostskador. Under tiden då jag jobbade för hälsoinspektionen, grundrenoverades så gott som alla simbassänger och bastuavdelningar i våra hotell i Mariehamn och inte berodde det på internhyror.

Som plåster på såret kan man konstatera att i fastlandet pågår det för närvarande en riktig grundrenoveringsboom gällande simhallar och badhus. I Finland finns det över 220 simhallar och 30 till 50 badhus av vilka flera tiotals ska grundrenoveras under de närmaste åren. I Finland har det i vissa byggen använts felaktig betong, där så kallad alkalisk-stenmaterial-reaktion skadar framför allt grunden, men det, som tur är, slipper vi i Mariehamn.

I min gamla hemort Esbo finns en fin K-märkt simhall i Hagalund. Den renoverades år 2005 med en kostnad på nio miljoner euro. Nu är man tvungen att göra en renovering igen som beräknas kosta 23,5 miljoner euro. Det är inte lite pengar som behövs i simhallsrenoveringar.

Angående vattenreningsproblemet som drabbat Mariebad flera gånger under de senaste tiderna, har jag funderat om det inte finns någon billigare lösning som nu planeras. Istället för att varje skild bassäng ska få en egen reningsverk i samband med kommande renoveringen, en lösning som säkert kostar mycket, kunde man kanske isolera bassängerna från varandra vid behov.

Plugga den kontaminerade bassängen tillfälligt, kör vattnet därifrån i avlopp, rengör och desinfektera bassängen och sedan fyll med rent vatten?

Trevlig sommar och simma i havet om det inte finns alger!

RAULI LEHTINEN