DELA

Avbokning på skärgårdsfärjorna

Jag pendlar ca två dagar i veckan från Kumlinge till Brändö där jag arbetar som skoldirektör. Till det kommer att jag med jämna mellanrum måste åka in till ”stan” på olika möten.
Jag har fyra hemmavarande barn. Om jag vaknar en morgon kl 06.30 och finner att något av mina barn är sjukt, så är det med de nya reglerna för sent att avboka min färja som går från Kumlinge kl 07.20 mot jobbet på Brändö.

Ska jag då för att slippa betala straffavgift sätta mig med mitt sjuka barn och åka tur och retur till Brändö?
Eller om jag sitter i ett skolnämndsmöte en kväll på Brändö och det drar ut på tiden, ska jag då inte kunna avboka utan straffavgift?

Vad händer om bilen går sönder? Måste jag då förutom reparation av bilen och en oplanerad hemresa med kollektivtrafik dessutom betala straffavgift?
Nu kanske någon invänder att om jag utnyttjar skärgårdsplatser istället för att boka ”vanligt” så kan jag undgå problemet. Men om man för sitt arbete är beroende av transport till en annan ö så kan man inte chansa på att skärgårdsplatserna inte blir upptagna av andra, de är ju begränsade till 10 på norra linjen.

Till sist undrar jag om kanske mitt problem egentligen inte finns? Det står ju att straffavgiften är kostnaden för resan om man avbokar och dubbla resan om man inte avbokar. Men inom skärgården är ju resor gratis…så länge man inte åker via en ändhamn. Och dubbla gratis blir ju 0. Så kanske har jag egentligen inget problem? Ser gärna ett svar från trafikavdelningen på vad dubbla gratis blir!
Christian Dreyer
Kumlinge och Brändö