DELA

Alla barn skall få förverkliga sina drömmar på Åland

Lyceet utökar sina platser med 20 stycken och det är jättebra. Minister Hambrudd och rektor Koskinen-Hagman säger att våra ungdomar är värda att få den utbildning de vill ha, att de har tuffa år bakom sej med pandemi och nedstängningar. ”Vi vill att unga ska få förverkliga sina drömmar” säger de.

Detta gäller tyvärr bara de ungdomar som klassas som normativa. Alla de barn i behov av särskilt stöd utestängs från den åländska gymnasieutbildningen. Det finns nån enstaka plats att söka på särskild prövning men det gäller då de barn som har anpassad läroplan i grundskolan. Var får alla de barn plats som har ”normala” betyg, som till exempel kommer över gränsen på 7 som krävs till lyceet men har behov av liten grupp, som behöver stöd att vara på rätt plats i rätt tid och ha de rätta grejerna med sej?

Vi har många barn på Åland som har fina höga betyg men som inte klarar av den självständiga skolan eller den sociala kontexten skolan finns i. Varken lyceet eller yrkesgymnasiet har assistenter som kan hjälpa till med detta. Yrkesgymnasiet har specialklass där man kan bli vaktmästare eller kock, men vad om jag vill bli IT-teknker eller historiker.

I Sverige finns det i många ”vanliga” gymnasier en linje för till exempel AST (Autismspektrumvariation) med olika inriktningar. På Åland finns inte en enda linje för det. Vi måste skicka bort våra barn som 16-åringar då möjligheten att förverkliga sina drömma inte finns på Åland. Familjer splittras eller så flyttar hela familjen till Sverige för en 16-åring i behov av särskilt stöd kan inte flytta ensam.

Det är nu dags att Åland börjar se till dessa barn, att även barn i behov av särskilt stöd får förverkliga sina drömmar hemma utan att tvingas flytta bort från den trygghet de är vana vid. Börja med att öppna upp för en litengrupp på lyceet med extra resurs.

SONJA WINÉ

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp