DELA
Foto: Stefan Öhberg
Championpriset vanns av Gandalfs Apostlar. Från vänster Felicia Holmström, Vivi Henriksson, Ida Nordberg, Jonah Perjus, Ivar Isaksson (med pokalen), och Jack Norrmén.

Succé för första helåländska First Lego League-tävlingen

Lumparlands Galningar, Källbot och Gandalfs Apostlar: så heter några av lagen som ställde upp i Kodarklubbens första egenarrangerade First Lego League-tävling, som hölls i Ålands lyceum i lördags.

– Tidigare har vi själva varit med i tävlingar som ordnats av andra. Nu ordnar vi vår egen tävling med åländska lag, säger Ann-Sofi Perjus från arrangörsteamet.

Fem lag ställer upp i tävlingen, som består av en rad kategorier, var och en med sin pokal. Det finaste priset är Champion-priset.

– Då får man fara till Mo i Rana i Norge och tävla för Åland. Tidigare har Kodarklubbens lag tävlat för svenska Botkyrka, men nu har Åland egen representation, säger Ann-Sofi Perjus.

Foto: Stefan Öhberg
”De flesta verkar vara inställda på att vara med nästa år också”, säger Ann-Sofi Perjus, som var med och arrangerade tävlingen.

Arrangemanget av den här första tävlingen har gått bra.

– Lagen verkar ha haft jättetrevligt och de flesta verkar vara inställda på att vara med nästa år också, säger Ann-Sofi Perjus.

Tränat i skolan

En annan tanke med tävlingen är att nå också de intresserade som inte är aktiva i Kodarklubben.

– En del lag har tränat under skoltid, under ledning av en engagerad lärare, eller i skolans lokaler, som Kyrkby högstadieskola, säger Ann-Sofi Perjus.

Foto: Stefan Öhberg
Här tävlar Lumparlands Galningar, i rött, mot Gandalfs Apostlar, i gult.

Laget Lumparlands Galningar, från Lumparlands skola, utmärker sig genom att ta sig till final i robottävlingen mot Gandalfs Apostlar.

– Gandalfs Apostlar är ett fritidslag med medlemmar från Kodarklubbens gamla lag som har fortsatt på egen hand, säger Ann-Sofi Perjus.

Flera priser

Vid prisutdelningen går Projektpriset till laget Skärgårdsungarna, bestående av Joona Eriksson, Frans Strand, Carl-Olof Strand och Arvid Sundman. Teknikpriset går till Lumparlands Galningar, Kärnvärdespriset till Källbot, och Lagledarpriset till Robin and the Robots. Robottävlingen vinns av Gandalfs Apostlar, med Lumparlands Galningar på andra plats.

Foto: Stefan Öhberg
Laget Skärgårdsungarna – bestående av Joona Eriksson, Carl-Olof Strand, Frans Strand och Arvid Sundman – vann Projektpriset.

Gandalfs Apostlar blir dessutom nominerade till Scandinavian Innovation Award.

– Vi var imponerade av deras arbetsmetod. De hade ett tänk som vilken arbetsplats som helst kan lära sig av, säger jurymedlemmen Jesper Josefsson.

Slutligen är det dags att utse vinnaren av Championpriset, som går till det lag som presterat bäst sammantaget. Det blev Gandalfs Apostlar.