DELA

Alkohol och droger

Den senaste tiden har drog- och alkoholkonsumtionen diskuterats mycket i media också här på Åland. Situationen är i högsta grad oroväckande. Alkoholdebuten kryper allt lägre ner i åldrarna och det är inte längre ovanligt at 10-11 åringar har tillgång till alkohol. Den 16 mars fanns i tidningen Åland en artikel där vi fick veta att finländare super mest i EU och enligt alkoholforskare Thomas Karlsson dricker ålänningarna minst lika mycket. 27 liter 40% sprit drar finländare i sig per år.

Vi frågar oss hur mycket sjukdom och lidande denna alkoholkonsumtion medför? Hur mycket kostar det för vårt samhälle?
Vi i Ålands Nykterhetsförbunds styrelse blev mycket förvånade och bestörta över att Jan-Erik Sundström, prorektor, avdelningsföreståndare och lärare, i Ålands Hotell och Restaurangskolas i ett uttalande i tidningen Åland sade att han anser det vara svårt att få någon stämning i en fest där alkohol och starka drycker saknas. Är inte detta ett felaktigt sätt att påverka de unga elevernas uppfattning till förmån för alkoholkonsumtion?

Det är inte ett sundhetstecken om man måste ha alkohol på en fest för att kunna vara glad. Den sundaste och största glädjen upplevs nog utan sådan stimulans. Glädjen utan alkohol ger heller ingen bismak efteråt.
Vi vill också rikta en protest mot det alltmer generösa sättet att bevilja alkoholtillstånd för olika evenemang. Mariehamns stadsbibliotek borde bevaras fritt från alkoholservering. Litteraturdagarna skulle nog fungera ändå. Likaså borde idrottsgårdar och idrottsevenemang där mycket barn och ungdomar samlas hållas fria från alkohol.
Styrelsen för Ålands Nykterhetsförbund r.f
Sobre Kamratförening r.f