DELA

Åland ska inte upprätthålla handelsströmmar till Ryssland

Rederiet Finnlines fortsätter transportera rysk last på sina fartyg med landskapsägda Långnäs Hamn som mellanhamn. Viking Line och Tallink Silja var tidigt ute och bojkottade all rysk frakt på sina fartyg. Ett rakryggat ställningstagande. Finnlines som också viker in till landskapsägda Långnäs Hamn flera gånger per dygn har däremot valt att fortsättningsvis välkomna ombord rysk last. Uttalandet till media från rederiets sida andas enligt mig cynism, ”vi följer hela tiden med situationen och an efter som läget förändras så fattar vi ett beslut. Vi har hela tiden varit bekymrade över situationen”.

Uttalandet ställer oundvikligen frågan om vad som ska förvärras ytterligare innan rederiet väljer att bojkotta rysk last? Finnlines ställningstagande att fortsätta med ”business as usual” och transportera rysk last undergräver sanktionstrycket västvärlden försöker uppnå som ett led i att försvaga det barbariska och aggressiva krig den ryska regimen nu för i Ukraina. Ett sådant ställningstagande är givetvis upp till rederiet själv att fatta och stå för. Åland däremot, bör och ska inte fortsätta vara en del av Finnlines logistiska nätverk. De juridiska möjligheterna till att skyndsamt neka Finnlines att angöra Långnäs Hamn är flera och de moraliska ännu fler. Landskapsregeringen bör därför via sin ägarroll omedelbart neka Finnlines från att angöra Långnäs Hamn tills rederiet officiellt bojkottar rysk last. Det skulle vara en nödvändig åtgärd från landskapsregeringens sida för att visa att Åland tar sitt internationella ansvar.

JOHN HOLMBERG

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp