DELA

Agera för rättvisa

Rättvisa är också i Finland ett diffust begrepp som i resten av världen. Till att börja med kör de bankdirektörer som varit med och ställt till finanskrisen för att sen låta skattebetalarna skjuta till miljarder för att lindra den , omkring med Bentley lyxbilar och kräver bonusar för gångna år. Orättvist är inte nog att beskriva.
Sen har råoljepriset sjunkit med 60% medan konsumentpriset på motorbränslen sjunkit med endast 10%.Vad betyder detta? Det är tydligen mycket luft i priserna och bränsleförsäljningspunkterna drar nytta av att folk inte reagerar starkt som i sydeuropeiska länder. Man håvar in vinster och skrattar åt folk som fyller på deras redan konton. Rättvist? Nej.

Man kunde kanske göra som Alko. Koskenkorvan kostar exakt samma i Hangö, Mariehamn som i Utsjoki och Vasa.Transportpriser inräknade och alla betalar samma pris. Bensinpriset kunde också pressas och vara lika för alla och stiga och sjunka med råoljepriset utan fördröjning. Inte skylla på priset på det man har i lager. Det har blivit en klyscha. Rättvist? Ja.

Skärgården har höga priser men folk är glada för vi kan tanka på hemmaplan . Om det går att sälja för 40 cent lägre pris Reso och Helsingfors så borde det vara möjligt också på Åland. Kampen för rättvisan är hård och motståndet gör kampen ljuvare att utkämpa. Knyt inte näven i fickan och betala utan gör något för att få rättvisa. Om alla på Åland protesterar mot höjda mat- och bränslepriser så är vi 27.000 personer. Det hörs säkert i riksdagshuset.
Kurre i Jurmo