DELA

16-åringar som serverar vardag i riket sedan 2 år

Några reflektioner efter Operativa samverkans- och referensgruppens insändare om ungdomar i restaurangbranschen:

Att 16-åringar kan servera inom restaurangbranschen har varit vardag i riket sedan 2 år tillbaka (sedan 1 mars 2018). Det finns ingen offentlig debatt om att regeln borde ändras tillbaka eller initiativ om att ändra den. Har i några veckor sökt efter artiklar i finländsk media som skulle lyfta fram uppkomna problem. Hittade inget och tog därefter kontakt social- och hälsoministeriet och branschorganisationen MaRa. Enda svaret jag fick var att vardagen har blivit lite enklare för restaurangbranschen, vilket också var avsikten med förslaget

Förslaget som ligger är att landskapsregeringen skulle anta en förordning som kan träda ikraft till sommaren, vilket Ålands näringsliv efterfrågat. Skulle det efter sommaren visa sig att detta var en dålig idé så går det att utvärdera och upphäva då nya alkohollagen antas (gissningsvis i höst).

Det finns skäl att påminna sig om att 16-åringarna redan idag finns i restaurangbranschen på Åland, det är bara då de ska servera ett glas vin eller öl som en vuxen träder in. Förslaget innebär att den vuxne finns kvar och att en ansvarig vuxen måste vara närvarande och ha möjlighet till ögonkontakt. Arbetstidsreglerna förbjuder dessutom under 18-åringar att arbeta efter 22.00. (Se PAM-fackets regler)

Förslaget är ingen mirakelkur som kommer att rädda restaurangnäringen. I rådande undantagsläge riskerar delar av åländska restaurangnäringen att helt sopas bort, oberoende av detta. Tyvärr. Förslaget gör det dock lite enklare för åländska ungdomar som söker sommarjobb att hitta ett jobb, vilket är viktigt nu när ungdomsarbetslösheten stiger. Det gör det också vardagen lite enklare för restaurangbranschen.

Nu om nånsin behövs stora och små förslag på hur det åländska näringslivet kan överleva den extrema kris vi befinner oss i.

WILLE VALVE

LAGTINGSLEDAMOT (MSÅ)