DELA

Självsäkert på Ritamanér

Rita Mattsson fyller 80 år
Namn: Rita Viola Mattsson, f. Kuhlman.
Född: 28 augusti 1931 i Saltvik Nääs.
Bor: I Mariehamn.
Familj: Maken Lars, dottern Evelyn och barnbarnet André.
Födelsedagen: Firas med mottagning på Önningebymuséet lördag den 27 augusti kl 13-17 med lätt bjudning. Blommor och presenter undanbedes, i stället får den som vill gärna ge en slant till resor och dylikt.
Jag har aldrig varit på en pratstund och faktiskt fått avbryta jubilaren för att kunna ställa mina frågor. Hemma hos Rita Mattsson på Ringvägen i Mariehamn blir man desto mer tvungen.
– Jag vet att jag pratar mycket. Ibland för mycket, säger hon när hon vinkar av oss.
Utan att personligen känna till så mycket om Rita känns det som att jag precis besökt en äkta Ålandsprofil. Hon säger att man nog kan påstå att det var hon som introducerade den åländska damidrotten på 40-talet, och priserna innanför glaset till vitrinskåpet talar sitt eget, tydliga språk.


Kina fascinerar
När Nyan anlände den här augustieftermiddagen stod hon vid vägen färdig att ta emot, iklädd en färggrann långklänning. Minst lika färggrann som hon själv.
– Jag köpte den i Tahiti, säger den vane resenären.
Rita har besökt 56 länder tillsammans med sin make Lars, eller ”Lasse” så att folk vet vem man talar om. Sammanlagt har de säkert gjort över 100 resor, räknar hon ut.
De älskar att ge sig iväg. Den plats som fascinerat Rita mest är Kina med dess särpräglade kultur.
– Tänk bara på kinesiska muren. Det är så otroligt så man baxnar där uppe! Hur mycket arbete det krävdes och hur många människor som fått sätta livet till. Den är nio meter hög – helt fantastisk!


”Like old wine”
Parets favoritresmål kan ändå sägas vara Kreta. Efter 16 besök på ön har de numera grekiska vänner som ringer hem till dem varje jul för att prata lite.
Non-stop pratet om resor gör att Rita minns en rolig episod från när de var i Dubai. En mattförsäljare hade lett in dem till sin butik, bjudit på te och en affärsdeal.
– Plötsligt sa han till Lasse att han nog skulle kunna ge tio kameler för din fru. Jag sa att jag nog är lite för gammal för det.
Old wine you know, svarade försäljaren. Rita börjar skratta.
– Men då sa Lasse att ”jag skulle nog ha bytt ut dig men jag vet inte vad jag ska göra med kamelerna”.
Rita har ett minne av att de faktiskt lämnade affären med en matta under armen.


Rekordhållare
För ålänningarna är Rita känd som gymnastiklärare på Ålands yrkesskola och lyceum. Hon är också känd för sina idrottsprestationer genom åren. Sedan 1956 innehade hon det åländska rekordet på 60 meter utomhus. Toppresultatet kneps först i fjol av idrottaren Hanna Wiss.
1966 slog Rita på nytt rekord – den här gången på 100 meter. 1964 satte hon SFI-rekord i längdhopp med 5,37 meter.
Benen gav inte vika. På senare tid satte hon nytt finländskt rekord på 100 och 800 meter i klassen över 45 år.
– Numera är jag inte så vigör, säger hon. Så man kan ju gå ett varv runt idrottsparken och tjäna in lite pengar till Ärevarvet.
Faktum är att det är just insamlingarna hon är mest nöjd över, när hon får frågan.
– Jag har samlat in en miljon gamla mark till Ärevarvet, det kan man väl vara stolt över?
– Det är tack vare mina sponsorer det gått så bra, tillägger hon.


Lever livet
Förutom snabbheten i benen har Rita gjort sig Ålandskänd för sina många utstyrslar. Hon har ett sinne för proportioner och sytt den ena avancerade maskeradkostymen efter den andra.
Hon har varit utklädd till Musse Pigg, Miss Piggy, ett bi, en väderkvarn, engelska kungahuset (!), en brasiliansk stjärndansare…
– Jag kan göra precis vad som helst, säger Rita på ett övertygande sätt.
Flera gånger har hon mötts av frågan: Men vad ska folk tycka?
– Men herregud då kan man inte leva! Jag har aldrig brytt mig om vad folk tycker.
Det verkar inte så heller. Vi ger oss av, en ålandspannkaka mättare.

Cecilia Lindvall