DELA

Kökargubben från Mariehamn fyller 90

Fakta/ Rolf Eriksson, 90 år

Namn: Rolf Eriksson
Född: den 19 november 1919 i Mariehamn.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: pensionerad ekonomichef.
Familj: änkeman efter Ebba, född Hård av Segerstad, barnen Ann-Louise Fogelström, Inger Eriksson och Nils Österberg med familjer.
Födelsedagen: firas med öppet hus mellan klockan 13-17 i hemmet.
Pensionerade ekonomichefen Rolf Eriksson i Mariehamn fyller 90 år i morgon den 19 november. Inför 80-årsdagen gjordes en intervju som Rolf tycker kan fungera som grund för den här födelsedagsintervjun. Hans liv är ännu en aning omtumlat efter att ha krossat lårbenet i januari.
– Mitt liv är lite omkastat, säger han till Nya Åland i telefon.

Ekonomikarriär
Rolf Eriksson föddes i Mariehamn, ” mariehamnare av födsel och absolut ohejdad vana”. Under barndomen var han flitig scout och tog studenten vid Ålands lyceum 1941.
Därefter lämnade han Mariehamn för att studera till diplomekonom vid Åbo Akademi under två års tid.
Sin yrkeskarriär började han vid Waldemar Höglunds firma Nordfart. Därefter blev Rolf kontorschef vid Mattssons mekaniska verkstad i Mariehamn, hos legendariske Mek-Matte. Efter några år där jobbade han med revision hos sin bror, Thorvald Eriksson, som öppnat advokat- och revisionsbyrå.
När Ålands centralsanatorium blev klart 1952 fick han jobbet som ekonom där samtidigt som han skötte samma uppgifter för landskapets vårdhem i Mariehamn. Under tiden som Ålands centralsjukhus byggdes var Roffe Eriksson sekreterare i byggnadskommittén. När sjukhuset stod klart 1953 blev han syssloman för hela anläggningen. Vid pensionen 1982 var han ekonomichef vid Ålands centralsjukhus.
– Landskapsstyrelsen ville ändra min befattning till att vara ekonomichef men jag ville hellre kallas syssloman. Mitt jobb var att syssla och plocka med lite ett och varje. Och högre lön skulle jag inte få fast jag skulle få finare titel, berättade han för Nya Åland i en intervju 2008.

Teaterprofil
Under ungdomsåren spelade han fotboll i det som nu heter IFK Mariehamn. Men det han är mest känd för är sitt engagemang i teatern på Åland. Sedan 50-talet har han varit aktiv både bakom och på scenen inom Mariehamns Teaterförening, som numera heter Teaterföreningen i Mariehamn.
Genom sin hustru Ebba drogs han med i teaterarbetet, utan att själv egentligen vara särskilt intresserad. Men det blev den ena rollen efter den andra och ändå mer arbete bakom scenen, som sminkör och scenarbetare. I 30 år tillhörde han också Teaterföreningens styrelse.
Den roll Rolf är mest känd för är Kökargubben som han spelade i olika revyer i närmare ett decennium. År 2008 tilldelades Rolf Eriksson ett hederspris för sina insatser för Teaterföreningen.

Trappat ner
Men i dagsläget har Rolf Eriksson trappat ner på mycket. Han berättar att han fortfarande har svårt att gå trots att man opererade in en protes efter olyckan.
– Jag låg på Gullåsen i 5-6 månader, men nu är jag hemma och mår bra, säger han. Jag får hjälp av släkten.
I morgon på födelsedagen håller han öppet hus med kaffe för dem som vill uppvakta.

NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax