DELA

Från Jomala ut i världen och tillbaka igen

Vin, kvinnor och sång är Lars-Yngve Eklunds melodi.
Och matlagning förstås. Sin matlagningskonst har han till och med prisats för.
– Jag var med i en matlagningstävling där jag vann både första och andra pris, minns han.

Lars-Yngve Eklund har ett innehållsrikt liv att se tillbaka på, fullt av historier och anekdoter. Han har besökt alla möjliga länder, kört pilgrimer till Mekka och lagat mat åt den svenska kungafamiljen. Till och med hans födsel är en historia värd att förtälja.
– Morsan cyklade in till sjukhuset och för att föda mig. Hon föll ner i diket, rullade runt och klev upp på cykeln igen, berättar han.
– Mamma är en riktig krutgumma.
Lars-Yngve Eklund växte upp i Västerkalmare i Jomala och flyttade för en tid sedan tillbaka till barndomshemmet efter flera år på språng ute i världen.
– Jag jobbade som kocksteward på Prinsessan när Birka sålde henne till ett rederi i Saudiarabien. Där blev jag sedan kvar under arabisk flagg och vi körde pilgrimer mellan Portside och Mekka. Vänta lite, jag har ju bilder.
Han försvinner från vardagsrummet där vi sitter och kommer tillbaka några ögonblick senare, ivrigt bläddrande i ett fotoalbum och med ett inramat fotografi under armen.
– Här har vi henne, Prinsessan. Hon målades vit i Oskarshamn, med den allra dyraste färgen över hela skrovet. Men det är klart, har man pengar så…
– Alla ville med på de där pilgrimsfärderna. Pursern stod vid relingen när de som inte fick plats försökte klättra ombord, och slog dem på fingrarna med en käpp så att de tappade taget och föll ner. Blodet bara rann.

Läs mer i Nya Åland den 14 juli.

Maria Snellman

maria.snellman@nyan.ax