DELA
Foto: Moein Eshghi

Hjärtevirkarna virkar för barn och hjärtat

200 virkade mjukisdjur skänker föreningen Vårt Hjärta och dess hjärtevirkare till sjukhusets barnavdelning.

Vårt Hjärtas hjärtevirkare träffas en gång i månaden under hösten och våren sedan 2017. På grund av coronarestriktioner har man under den här våren endast träffats två gånger – men det syns inte i produktiviteten för de nio gruppmedlemmarna har virkat hemma och tillsammans producerat 200 kramdjur i glada färger som nu skänks till sjukhusets barnavdelning. Där delas de ut till alla som behöver en mjukisvän – inte enbart barn med hjärtproblematik.

– De barn som kommer till barnavdelningen får ett virkat djur som kan hjälpa till att lätta på spänningen som de sedan får ta med sig hem, säger Philippa Dunderfelt som är den som leder virkgruppen.

– Vi är jätteglada att de kommer till glädje för barnen, säger Vårt Hjärtas verksamhetsledare Catrin Schönberg.

– Det är en rolig sysselsättning, djuren håller i flera år samtidigt som de glädjer andra, säger Philippa.

– Dessutom är de bra för hjärtat även för den som virkar dem.

Också cancerföreningen har en grupp som skänker kramdjur till röntgenavdelningen – de kallar sig för Stickarproffsen.

Bland de virkade djuren finns noshörningar, sniglar, ugglor, katter, fiskar, nallar, grisar och dinosaurier. Mönster hittar virkarna på nätet samtidigt som de inspirerar varandra under sina träffar.

– Vi pratar och dricker kaffe. Den sociala biten är viktig, säger Philippa.

Nybörjare välkomna

Djuren är i olika storlekar och vissa av dem har till och med fått namn. De virkas i bomullsgarn som föreningen står för. Delarna görs var för sig, stoppas med fyllning och sätts ihop. Att virka ett djur tar ungefär en dag.

Nästa träff har hjärtevirkarna tisdagen den 3 maj klockan 19 i konstverkstaden på Fabriksgatan och det finns utrymme för fler virksugna – även nybörjare.

– Alla är välkomna, även om man inte är proffs, säger Catrin.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp