DELA
Foto: Felix QuarnströmSOMMARLOV PÅ ÅLAND Topi Haapanen och Janika Aho hade några dagars ledighet och behövde en snabb, kort semester. Då passade de på att cykla runt Åland.

”Jag minns bara Kastelholm och Pommern”

Dagens turister sitter på Torggatan och äter en sista glass innan de lämnar Åland.

– Vi ska alldeles just ner till hamnen och åka tillbaka till fastlandet, säger Janika Aho från Kervo.

Men Nyans utsände övertalar henne och Topi Haapanen från Lahtis att stanna en liten stund till och bli dagens turister.

Vad gör ni på Åland?

– Vi har varit här i fem dagar på en cykelsemester. Vi fick några dagar sommarlov och bestämde oss för att åka på en resa som inte behövde bli så lång, och då tyckte vi att Åland skulle vara ett bra ställe!

Vart har ni cyklat?

– Den första dagen åkte vi ut och såg Kastelholm och Bomarsund. Sedan tog vi oss till Vårdö, därifrån till Kumlinge, Kökar, Långnäs och till slut tillbaka till Mariehamn. Vi missade Eckerö.

Var det något ni gillade speciellt?

– Jag tycker det finns mycket vackra kyrkor här. Vi besökte Jomala kyrka och Kökars kyrka, och den på Kumlinge var jättefin, säger Janika.

Har ni varit på Åland förut?

– Jo. Jag var här när jag var fem och Topi när han var sju. Jag minns dock bara Kastelholms slott och Pommern så det är i princip min första gång.

Vad kan man göra om man besöker Kervo och Lahtis?

De båda skrattar.

– Oj, jag tycker inte att det finns något att göra i Kervo.

– Inte i Lahtis heller.

– Då är Lahtis ändå lite mer som en riktig stad. Det bästa man kan göra om man kommer dit är nog att ta sig till Helsingfors och se Kiasma och Sveaborg!