DELA
Foto: Bernt Josephson

”Den här gången är det jag som kör”

Matthias Moeller-Friedrich och hans far Heinrich köper lokalproducerad honung vid ett av Kanalkalasets stånd. Det tar inte lång tid för Matthias att börja tala medan hans far står vid sidan och lyssnar.

Vad är det som händer?

– Jag är här med min pappa för att resa runt i de nordiska länderna! När jag tog examen vid 20 års ålder tog pappa med mig på en resa från Helsingfors upp till Nordkalotten, och efter det till Sverige och Norge. Det var ett stort äventyr för oss.

Och nu gör ni det igen?

– Mer eller mindre. Mamma dog förra året, och när hon var sjuk hade pappa inte möjligheten att resa, så nu tar vi chansen igen. Fast hela vägen upp till Nordkalloten kör vi inte. Och den här gången är det jag som kör och pappa som sitter i passagerarsätet, skrattar Matthias.

Varför valde ni att komma till Åland?

– Jag har läst massor om Åland, och hört via mina vänner att det är en fin plats. Vi kom hit i förrgår och planerar att paddla nerför kusten. Och så tycker jag om den nordiska känslan, det är klart, folk är vänliga, och det är inte så hett här.

Till Kanalkalaset kom de för att de råkade ha vägarna förbi.

Vad kan man göra i Hamburg?

– Massor, det är en stad som är en fin blandning av det gamla och det nya. Där finns en stor hamn, där man kan möta alla möjliga karaktärer. Hamburg har också flera broar än Venedig, om man är sugen på sådant.

Och till sist, finns det någon ni vill hälsa till?

– Jag vill hälsa till min son Paul och min fru Uta.