DELA

”Vi ska göra så lite som möjligt”

Dagens turister är Sofia Sundberg och Johan Carlsson. Sofia är hemma från Åland men har bott i Luleå i över tio år. Nu är de på besök hemma hos Sofias mamma, Ann Sundberg i Svartsmara.
– Vi kom igår och ska stanna ungefär två veckor, förklarar Johan.
Vad ska ni göra här?
– Så lite som möjligt. Det är planen i alla fall. Jag har dock lite svårt att sitta still, så det är möjligt att vi åker på någon grej inne i stan.
Sofia och Johan åker till Åland varje sommar. Det är obligatoriskt, menar Sofia. Deras visit förra sommaren var lite extra speciell: då gifte de sig i Finströms kyrka.
Hemma i Luleå jobbar Johan på universitetet som lärare och forskare i mätteknik. Sofia är civilingenjör i datateknik och jobbar med teknisk dokumentation.
– I Luleå åker man upp till fjällen om man vill koppla av och komma bort en stund; här åker man ut på sjön istället. Det är två helt olika världar. Hemma är det mycket skärgård men mera sandstränder och inte lika mycket klippor som här.
Vad får man inte missa om man turistar i Luleå?
– Man bör absolut åka upp till kyrkbyn i Gammelstaden, det är ett av världsnaturarven. Själva kyrkan är väl inte nyare än stenkyrkorna här, men med svenska mått mätt är den riktigt gammal. Sedan finns det jättemånga små stugor runtomkring. Allt är riktigt välbevarat.
– Sedan kan man ju passa på att ta en tur upp i fjällen och nationalparken. Vi brukar själva åka på några dagars vandring i slutet av augusti. Då har det hunnit torka upp och det är inte lika mycket mygg.

Text och foto: Axel Kronholm