DELA

”Vi är särbo 14 år till”

Vid vägkanten i Sund Finby står Lotta Sjölund och väntar på en bil som ska komma från Alfågeln i Hummelvik. Hon ska få en pärm med Enklinge marthornas bokföring.
– Jag är revisor och ska gå igenom räkenskapen, förklarar hon.
Lotta Sjölund kommer ursprungligen från Ekenäs. I början av 1990-talet gick hon i Husmodersskolan i Saltvik och har sedan bott i Mariehamn och på Enklinge. Nu särbor hon mellan Enklinge och Sund Mångstekta.
– När skolan las ner på Enklinge beslöt vi att flytta för barnens skull. Alexander var förskolebarn då och måste stiga upp 20 minuter över sju på morgonen för att komma med färjan till Kumlinge. Det var jobbigt att se hur trött han var.
I dag är Alexander 9 år och går i Finby skola, liksom lillasyster Felicia, 7,5 år. Christoffer, 5 år, bor ännu kvar med pappa Bo Nordlund på Enklinge. Varje veckoslut förenas familjen.
Nya Åland skrev om Bo Nordlund och hans nya såg på Enklinge den 22 januari i år.
Trivs bra i Sund?
– Jodå. Vi fick genast dagisplats här och jag har ett deltidsjobb på eftis. Extra bra är det också att härifrån är det lätt att komma till och från skärgården. Vi kan komma tillbaka med sena färjan på söndagskvällarna och ändå orka upp på måndagarna.
Hur länge ska ni pendla så här?
– Det kanske blir 14 år. Vi skojar om det i dag. Men först då har vår yngste gått ut skolan. Så vi får se.
Vem vill du hälsa till?
– Jag skickar hälsningar ut till Bo och Christoffer på Enklinge och så får Alexander och Felicia också varsin hälsning.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax