DELA

”Ungarna får för mycket mat i skolan”

Utanför skolan i Hammarland Näfsby står Kjell Häggblom i höstsolen och lutar sig lojt mot en avbruten planka med ett handtag på.
– Det är en gungbräda som gått av. Ungarna har tydligen fått för mycket mat nu igen. Lisa här inne i köket lagar alldeles för god mat, säger han skämtsamt.
Kjell Häggblom är fastighetsskötare på skolan.
– Eller rättare sagt i hela kommunen.
Förutom den trasiga gungbrädan är det inte mycket som behöver fixas just nu.
– Det är så snälla elever här. De är så unga, det är först när de kommer till högstadiet i Kyrkby som de blir lite för ivriga. Här är det mest frågan om små busstreck som pojkarna gör.
Gör inte flickorna några busstreck då?
– Jo då, det gör de nog. Men pojkarna är högljuddast så det märks mer. Flickorna är smartare, så deras busstreck avslöjas inte lika lätt.
– Men vill ni se på nåt livat, då ska ni gå över till dagiset där borta, säger han och pekar på ett pastellrosagrönt hus ett stenkast längre bort.
Vad finns det där?
– Jag har just byggt klart en stor inomhusborg med tinnar och torn och flaggor och vallgravar och hela tjosan. Ungarna är helt galna i det, de har visst hållit på och lekt riddare hela dagen och stridit mot varann med gummisvärd och klättrat och haft sig. Det enda som fattas är några hästar åt de unga riddarna. Det skulle väl vara nåt, tycker du inte? säger han med ett brett leende.
Vart går din hälsning?
– Jag vill hälsa att alla kommer och köper langos som Lions säljer nu under Skördefesten. Det är nån ungersk rätt, friterad och säkert hur onyttig som helst, men jättegod! Så, alltså, jag hälsar till alla hyggliga själar som kommer att komma och köpa dem nu, säger han och ler brett. Igen.

LINA ANTMAN