DELA

”På fritiden skall man röra på sig”

Vi stöter ihop med dagens ålänning i Statens ämbetshus trappuppgång. Det är skattedirektör Raija Aller-Mattsson.
– Jag skall hem, svarar hon då hon får frågan vart hon är på väg.
Skall du göra något speciellt hemma?
– Jag skall steka plättar.
Har du något favoritrecept som du vill dela med dig?
– Nej, egentligen inte. Jag gör plättarna på ägg och mjöl och mjölk och så blir de som de blir. De där hemma brukar nog äta dem. Det skall vara jordgubbssylt och vispad grädde till.
Du sade de där hemma, vilka är de?
– Det är min man och min svärmor.
Och var är hemma?
– Det är i Daglösa i Saltvik. Saltvik är en väldigt bra kommun och jag hade tur att hitta en man därifrån. Dessutom har vi ju Finlands lägsta skattöre!
Du har lång väg att pendla till och från jobbet, vad tycker du om det?
– Det är drygt 35 kilometer mellan hemmet och jobbet och det tar dryga halvtimmen att köra en väg. Jag försöker vara i stan lite före halv åtta på morgonen och då slipper jag långa väntetider vid rondellerna. Man hinner tänka mycket då man kör. Jag tycker om att tänka på det jag skall göra under dagen och ibland löser jag till och med problem i bilen.
Vad gör du på fritiden?
– På fritiden skall man röra på sig. Vara ute och gå eller länka, gå på gym. Det är viktigt med fysisk aktivitet mot skrivbordsarbetet, jag länkar tre gånger i veckan och går tre gånger på gym.
Vem eller vilka får din hälsning?
– Jag hälsar till min familj och till alla de jag just nu lämnar efter mig på skattebyrån eftersom jag smet lite tidigare i dag!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN