DELA

På Åland är det nära till

Vid Kastelholms slott i Sund träffar vi dagens turist, Kenneth Lundqvist, med sonen Emil på armen. Till sällskapet hör också mamma Anna-Karin och Emils bror Oskar.
– Vi kommer från Gustafs i Dalarna, det är ju passande nu då det är Gustav Vasa-dagar! Det är femte året som vi är här på Åland på semester.
Varför väljer ni just Åland?
– Det är på grund av närheten. Åland ligger närmare Dalarna än Öland och också här på Åland är det nära till allt, Åland är en kompakt ö och det tar inte länge att ta sig från en plats till en annan.
Var på Åland är ni stationerade?
– Vi hyr en stuga på Eckerö, det har vi gjort alla år. Vi kommer främst för att sola och bada men på grund av vädret har det inte blivit mycket av det i år, tyvärr. Vi stannar här en vecka.
Vad har ni gjort i stället då badvädret har svikit er?
– Vi har fiskat och varit i brandbilsmuseet och i Mariehamn. Och nu är vi här i Kastelholm. Men i onsdags då solen sken, då kunde vi faktiskt också bada.
Har ni någonsin varit här på vintern?
– Nej, aldrig – då är vi hemma och skidar!
Finns det någonting här som ni är överraskade över eller missnöjda med?
– Neej, det finns det nog inte. Ja, de höga matpriserna då, förstås! Annars så skiljer det sig inte så mycket från hur det är hemma
Vad jobbar du med i Dalarna?
– Jag är eltekniker och håller i gång valsarna på ett stålföretag.
Om jag reser till din hemort Gustafs, vad får jag som turist absolut inte missa då?
– Du får inte missa mässingspinglorna och inte heller våran Gustafskorv och Vikabröd. Gustafskorven är gjord på hästkött och det är så gott på det hårda Vikabrödet! Sedan har vi ju den vackra Dalälven där man kan fiska. Och på vintern kan man åka skidor, vi har två alpina anläggningar i Gustafs!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax