DELA

”Litteraturdagarna är roligast”

Bakom informationsdisken i stadsbiblioteket står biblioteksassistent Lise-Lott Ehrnstén och svarar på frågor och lånar ut böcker. Det är torsdag eftermiddag och ganska lugnt på bibban.
Lise-Lott bor i Mariehamn Västernäs tillsammans med sin familj och en katt.
Hur länge har du jobbat på stadsbiblioteket?
– Sedan 1997. Före det arbetade jag på Ingå kommunbibliotek på fastlandet, så det var ganska lyxigt att komma hit och få köpa in en massa böcker på svenska.
Vilken språkpolicy följer ni när böcker köps in?
– Antalet böcker som köps in på till exempel finska motsvarar de finskspråkiga invånarnas antal i Mariehamn. Om de finns minst 100 personer med samma språk i staden så är biblioteket skyldigt att skapa ett eget bestånd av böcker på det språket. En möjlighet är att få bokdepositioner på det aktuella språket tills vi hunnit skaffa egna böcker. I dag har vi bokbestånd på engelska, tyska, spanska vid sidan av böcker på svenska och finska.
En del lettiska och thailändska finns också.
Så det har blivit mera internationellt på stadsbibban sedan 1997?
– Ja, absolut.
Vad tycker du annars om att jobba i bibliotekshuset?
– Här tycker jag om att jobba! Det är ljust och trevligt, jag har trevliga arbetskamrater och varierande arbetsuppgifter.
Vad är roligast i jobbet?
– Jag arbetar med litteraturdagarna och det är det roligaste. Nästa år är temat godhet och det ska bli intressant att få in olika vinklat på det temat. Och så kommer ju ondskan också i godhetens släptåg.
På fritiden går Lise-Lott på boxercise och zumba, och snart åker hela familjen på resa till Sardinien.
Och nu får du hälsa.
– Hälsningen går till min familj, döttrarna Isa, Kajsa och Katrina och min man Ronny Hindersson.

Text & foto:

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450