DELA

”Jag trodde det var en övning”

Dagens ålänning heter Anders Jansson. Anders bor och jobbar i Dalbo, och således är det här inte första gången han blir tillfrågad om han vill vara dagens ålänning.
– Ni har frågat mig en gång förut, och på jobbet har ni varit in flera gånger, det är nog många på jobbet som varit dagens ålänningar, skrattar han.
Nåja, nu är det Anders egen tur att stå i rampljuset. Efter lite övertalning ställer han upp och efter en stunds prat visar det sig att Anders just har varit med om en riktigt spännande helg.
– Jag sysslar med off-road och är med i frivilliga räddningstjänsten. I söndags kallades vi in när polisen fick tips om att det fanns en misstänkt bomb nära flygplatsen.
Anders berättar att han först trodde att det rörde sig om en övning.
– Jag trodde att det var en inkallningsövning, ett test för att se hur länge det skulle ta för alla enheter att infinna sig. Men det visade sig ju att det var på riktigt.
Anders säger att han spenderade hela eftermiddagen vid flygfältet. En intressant upplevelse, tycker han.
– Jag har aldrig varit med om något sådant förut. Vi i off-roadgänget blir oftast inkallade vid övningar. Det är främst hundgruppen som blir tillkallad när någon går bort sig i skogen eller liknande. Vi kallas in om det är större efterspaningar. Då kör vi ut hundförarna i skogen, vi har GPS i våra bilar så vi ser på en karta vart vi ska.
Då återstår bara det obligatoriska, dagens ålänning får skicka en hälsning till någon.
– Då hälsar jag till alla mina vänner och mina arbetskamrater.

Text och foto: MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax
Mer om den misstänkta bomben inne i dagens tidning.