DELA

Jag testar hur det är att bo på Åland

Dagens ålänning Kaarina Okkonen kommer stavgående längs Nygatan. Det visar sig att hon sedan snart två år ”provbor” på Åland.
– Efter cirka 50 år i Stockholm tröttnade jag på stressen, så nu när jag är pensionär bestämde mig för att prova hur det är att bo här. Det är lite mitt emellan, eftersom jag har familj och släkt både i Stockholm och Åbo.
Vad tycker du då?
– Jag trivs nog. Men det blir besök i Sverige varje månad, jag hälsar på min son och jobbar några nätter i vården.
– Det är så lugnt och skönt här. Efter att ha varit på Stockholm central är det så skönt att komma hit.
Men din dialekt och ditt namn avslöjar att du inte är född i Sverige, eller?
– Nej, jag är född i Villmanstrand. Men vi bodde på den del som ryssarna tog, så vi var tvugna att evakuera under kriget. Jag och mina två syskon åkte även som krigsbarn till Sverige och bodde där i två år. Då glömde jag finskan, när vi sedan flyttade tillbaka till våra finskspråkiga föräldrar glömde jag svenskan igen.
– Så när jag sedemera flyttade till Stockholm för att jobba så fick jag lära mig svenska på nytt. Men det var många andra finska flickor som jobbade tillsammans så vi stödde varandra.
Vem skickar du din hälsning till?
– Tidigare hyrde jag stuga i Hammarland i många år av Inga och Hans Eriksson så jag hälsar till dem. Det vet inte ens att jag flyttat hit, så nu får de en liten överraskning.

Text och foto: ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax