DELA

”Jag hälsar till alla andra sotare”

Dagens ålänning Kalev Kuuse står och reder upp i sin skåpbil. Här finns gott om utrustning och grejer. Kalev är nämligen egenföretagare med huvudinriktning på sotning och installation av spisar.
– Jag sotar på hela norra Åland. Jag har haft egen firma sedan år 2005.
Kalev är inget typiskt ”åländskt” namn. Har du rötter utanför Åland?
– Jag kommer från Estland, är född i Pärnu. Det är en fin stad på sommaren, med en vacker sandstrand. Men jag bodde sedan länge i Tallin.
– Till Åland kom jag via bekanta. Det var meningen att jag bara skulle stanna ett år, men sedan träffade jag min blivande fru, hon är också från Estland faktiskt men bodde redan här på Åland, så jag stannade kvar. I dag har vi ett barn tillsammans som är fem år.
Hur länge har du varit egenföretagare?
– Sedan 2005.
– Före det utbildade jag mig till veterinärassistent för fjäderfä, då jag jobbade på Ålandsfågel i Hammarland. Därefter arbetade jag som plåtslagare, innan jag startade egen firma.
Du åker runt till många hus och installerar spisar. Är täljstensspisar eller kakelugnar populärast numera?
– Det beror på, täljstensspisar kanske inte passar in riktigt i stilen i alla hus så då väljer man kakel. Men båda är nog lika populära.
Vem får din hälsning?
– Då hälsar jag till alla andra sotare, till min fru och mitt barn samt till den nya gulliga kattunge som sedan i söndags är den nyaste familjemedlemmen.

Text och foto: ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax